Jūrmalas brīvdabas muzejā šodien notiks Vīna svētki zvejnieka sētā,  informēja muzeja vadītāja Daiga Sējāne.

Vīna svētki notiks jau sesto gadu par godu astronomiskajiem rudens saulgriežiem jeb Miķeļiem.

Organizatori norāda, ka līdz rudens saulgriežiem visiem svarīgākajiem gada darbiem ir jābūt padarītiem un tad Miķelis staigā apkārt un visu apskatās. Ja kas vēl nenokopts, jāpasteidzas, jo Miķelis var uzsūtīt sniegu un salu.

Suminot Miķeli, Vīna svētkos uz ugunskura lielajā katlā tiks vārīta Miķeļdienas zupa, kurā pēc senlatviešu tradīcijām jāvāra trīs gaļas, trīs graudi un trīs saknes. Pasākumā būs dažādi lauku labumi – medus, siers, maize, āboli un mājas konditoreja.

Organizatori uzsver, ka arī vīnu parasti “ielika” pēc ražas novākšanas. Mājas vīna gatavošana senlatviešiem bija plaši izplatīta, un vīns tika darināts gan no visdažādākajiem augļiem un ogām, kas tika izaudzēti piemājas dārziņā, gan arī no mežā salasītām ogām, gan no ziediem un medus.

Pasākumā par Jūrmalas Vīna svētku labākā vīndara statusu sacentīsies vairāki Jūrmalas mājas vīna darinātāji, kuri vīnu darina pēc senām, mūsdienīgām vai pašu izdomātām receptēm. Arī “Miķelis” (muzeja vīna balons) ir gatavs nodot sevi vērtējumam. Varēs garšot, baudīt, izzināt un vērtēt dažādas mājas vīna garšu buķetes un receptes.

Bērniem pasākuma laikā būs ierīkota “Radošā darbnīca”, kur no dažādiem dārzeņiem, čiekuriem, zīlēm un citām mežā atrastām vai dārzā izaudzētām dabas veltēm būs iespējams izgatavot interesantas figūriņas.

Pasākuma goda viesis būs itāliešu dziedātājs Roberto Meloni. Dziedātājs arī novērtēs Latvijā darināto mājas vīnu un kādam no vīndariem piešķirs īpašo balvu kā labākajam Jūrmalas vīna darītājam. Meloni uzstāšanos “iesildīs” džeza pianiste un poproka dziedātāja Dženifera Rumpāne.

Vīna svētki zvejnieka sētā notiks Jūrmalas brīvdabas muzejā, Lielupē, Tīklu ielā 1a, no plkst.13 līdz 16.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: JūrmalaVīnaSvētkizvejniekaSēta

youtube icon
Abonēt youtube