Polijā pirmdien vairākās pilsētās plānoti protesti pret likumprojektu par abortu pilnīgu aizliegumu, pirmdien vēsta Polijas Radio, piebilstot, ka paredzētas arī vairākas kontrdemonstrācijas.

Protesti Varšavā sāksies plkst.15.30 (plkst.14.30 pēc Latvijas laika). Protestu dalībnieki pirmdien neapmeklēs skolu vai darbu, bet sievietes, kas nestrādā algotu darbu, atturēsies no mājsaimniecības pienākumu veikšanas.

Pretrunīgi vērtētā pilsoniskā iniciatīva, kas parlamentā nosūtīta izskatīšanai komitejās, aicina pilnībā aizliegt abortus, pat izvarošanas un asinsgrēka gadījumā, un paredz sodīt sievietes, kas izšķīrušās par abortu.

Šo iniciatīvu parakstījuši aptuveni 450 000 poļu. Tikmēr aptuveni 215 000 poļu parakstījuši ierosinājumu par aborta likumu liberalizēšanu, bet Polijas parlamenta locekļi to noraidījuši. Tajā bija ierosināts atļaut sievietēm veikt abortu līdz 12. grūtniecības nedēļai.

Atbilstoši 1993. gadā pieņemtajam likumam Polijā aborti ir aizliegti, izņemot trīs situācijas – ja grūtnieces veselībai draud briesmas, pastāv aizdomas, ka grūtniecība iestājusies izvarošanas rezultātā, kā arī embrija smagas slimības gadījumā.

Eiropas Parlamentā trešdien paredzētas debates par sieviešu situāciju Polijā, bet Polijas premjerministre Beāta Šidlo jau tās nosodījusi.

Informācija: BNS
Foto: Pixabay.com

Saistītās tēmas: AbortsLikumprojektsPolija

youtube icon
Abonēt youtube