Latvijas banku sektorā beidzot sāk atdzimt kreditēšana,  sacīja “Swedbank” valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Reinis Rubenis.

“Beidzot sāk atdzimt kreditēšana. Pagājušajā gadā jau bija minimāls atsitiens uz augšu, bet šis gads pieauguma ziņā būs vēl labāks. Es jau esmu jokojis, ka mums bija septiņi Dantes elles loku gadi, kad mēs pa spirāli visu laiku gājām lejā. Un pelnīti, jo banku uzvedība pirms tam atbilda tam, lai saņemtu šādu sodu,” sacīja Rubenis.

Viņš arī atzīmēja, ka Latvijā šis krīzes pārvarēšanas periods bija visilgākais starp Baltijas valstīm – Igaunijā tie bija aptuveni trīs gadi, Lietuvā – četri pieci gadi, bet Latvijas banku sistēmai tie bija septiņi gadi.

Rubenis norādīja, ka 2015.gadā kreditēšanas bāze pieauga par aptuveni vienu miljonu eiro, ko var saukt par “pozitīvo nulli”, bet šogad pieaugums varētu būt jau lielāks.

“Tādēļ es teiktu, ka pašlaik Latvijas banku sektors atdzimst un kreditēšanas portfeļi palēnām aug. Tas gan nenotiek pārāk agresīvi, bet arī tas nav slikti, jo vairs nedrīkst pieļaut tādas kļūdas kā kādreiz. Tirgus šeit ir sekls un, ja krāni tiek atgriezti par daudz, tad ūdens iet pāri vannas malām. Vajag izvairīties no tāda tipa burbuļiem, kādus mēs jau piedzīvojām. Es domāju, ka mēs pašlaik augam saskaņā ar to, kā aug ekonomika. Vienmēr gan ir strīds par to, kas ir pirmais – banku kreditēšana vai ekonomika. Bet mums ir jākreditē atbilstoši tam, cik ātri ekonomika pašlaik spēj absorbēt investīcijas, audzēt eksportu, patēriņu. Pašlaik tas notiek saprātīgi,” pauda Rubenis.

Pēc aktīvu apmēra “Swedbank” ir lielākā banka Latvijā.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: KredītiReinisRubenisSwedbank

youtube icon
Abonēt youtube