Daudzi cilvēki nezina, ka 70% no mūsu ķermeņa imūnsistēmas dzīvo zarnu traktā. Vesels zarnu trakts arvien vairāk tiek uzskatīts par galveno faktoru veselības uzturēšanā visā ķermenī.

Neveselas zarnu trakts tiek saistīts ar dažādām veselības problēmām, no depresijas līdz dažādiem iekaisumiem, piemēram, reimatoīdo artrītu vai citām slimībām. Ja izjūtat patstāvīgu miegainību, gremošanas problēmas, ēdiena nepanesamību, laiks pārbaudīt zarnu veselību. 

Kādu lomu spēlē mūsu zarnu trakts?

Zarnas ir spēcīgs instruments, kas mūsu ķermeni pasargā no apkārtējās pasaules. Tās darbojas, tā, lai vielmaiņa lieliski apstrādātu ķermenim nepieciešamās barības vielas un novērstu bīstamos toksīnus. Zarnu trakts ir mājvieta miljardiem (iespējams tūkstošiem miljardu) mikroorganismu, kas strādā kopā, lai radītu vidi, kas neļauj vairoties sliktajām baktērijām, kā salmonella, kas var padarīt jūs slimus. Kad mūsu zarnu veselība sāk šķobīties, mūsu imūnsistēma tiek novājināta, un ķermenis kļūst par lielisku mājvietu dažādām nelabvēlīgajām baktērijām.

Uzturēt optimālu zarnu trakta veselību var būt ļoti smags darbs, taču ieguvumi ir pūļu vērti.

Aizvāc kairinātājus. Pirmais solis ir no ēdienkartes aizvākt produktus, kas rada kairinājumu. Tas var būt cukurs, glutēns, piens un alkohols. Kairinošie produkti no ēdienkartes būtu jāizņem apmēram uz 30 – 60 dienām, dažkārt ilgāk un ar ķermeni jāiepazīstina atkal palēnām, pa vienam, lēnām, lai vari vērot, kā ķermenis uz tiem reaģē. Šādu produktu izņemšana no ēdienkartes ļaus zarnu traktam atpūsties un atjaunoties.

Aizstāj ar veselīgu ēdienu. Zarnu veselības uzlabošana nav saistīta tikai ar sliktās pārtikas aizvākšanu. Kairinātājprodukti būtu jāaizvieto ar veselīgu, barojošu pārtiku, kas palīdzēs zarnu traktam atgūties. Patērē daudz neapstrādātas pārtikas – zaļumus, svaigu zivi un dažādus dārzeņus, un augļus. Mēģini ēdienkartē iekļaut arī produktus, kuriem ir ārstnieciskas īpašības – kaulu buljonu, jogurtus un ēdienus, kuru sastāvā ir omega-3 taukskābes.

Atjauno. Lai iegūtu veselīgu zarnu mikrofloru, uzturā jāiekļauj daudz labvēlīgo baktēriju. Augstas kvalitātes probiotiķi būtu jāuzņem katru dienu, kamēr centies atgūt zarnu veselību. Papildu probiotiķus vari iegūt, ēdienkartē iekļaujot raudzētus produktus. Mērķis ir labo un slikto baktēriju balanss.

Ārstē. Bieži nepieciešams iekļaut dažādas piedevas, kas palīdzētu novērst kaitējumu. Prebiotikas, piemēram, var būt nepieciešamas, lai radītu vidi, kurā no probiotikas esošās baktērijas spētu attīstīties. Vēl viens labs papildinājums ir L-glutamīns, kas veicina veselīgu gremošanu. Taču jāpiebilst, ka šādu papildinājumu ieviešana ir atkarīga no cilvēka, tādēļ svarīgi konsultēties ar ārstu.

Kad esat atguvuši zarnu trakta veselību, svarīgi turpināt ēst veselīgi un vērot, vai nav nekādu izmaiņu. Laba ikdienas prakse ietver probiotikas un veselīgas pārtikas uzņemšanu, stresa līmeņa uzmanīšanu un neapstrādās pārtikas patērēšanu pēc iespējas vairāk.

 

 

Saistītās tēmas: baktērijasprobiotikaveselībazarnu trakts

youtube icon
Abonēt youtube