Reaģējot uz Izraēlas jaunākajiem plāniem dziļi okupēto palestīniešu Rietumkrasta teritoriju iekšienē būvēt simtiem ebreju kolonistu mājokļu, Baltais nams ceturtdien paziņoja, ka Izraēla ir zaudējusi tā uzticību.

Dažas dienas pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama bija apstiprinājis 38 miljardu dolāru militārās palīdzības paketi Izraēlai un Jeruzalemē apmeklējis bijušā Izraēlas prezidenta Šimona Peresa bēres, Baltais nams pauda sašutumu par Telavivas plānu būvēt 300 mājokļu vienību uz zemes, kas atrodas “tuvāk Jordānijai nekā Izraēlai”.

Brīdinot, ka šis lēmums mazina jau tā vājās Tuvo Austrumu miera procesa izredzes un apdraud pašas Izraēlas drošību, Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests sacīja, ka ticība Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vārdiem ir apšaubāma.

“Mēs saņēmām Izraēlas valdības publiskas garantijas, kas ir pretrunā ar šo paziņojumu,” sacīja Ērnests. “Man šķiet, ja mēs runājam par to, kā labi draugi izturas viens pret otru, tas ir arī avots nopietnām bažām.”

Jaunu kolonistu mājokļu būvniecība ir “kārtējais solis vienas valsts pastāvīgas okupācijas realitātes nostiprināšanā”, teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Plāns ne tik vien grauj cerības uz mieru ar palestīniešiem, bet arī “fundamentāli neatbilst Izraēlas kā ebreju un demokrātiskas valsts nākotnei”, sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Marks Toners.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: Baltais namsEbrejiIzraēlaObama

youtube icon
Abonēt youtube