Salīdzinot 2015.gada pirmo pusgadu ar 2016.gada pirmo pusgadu, darījumu skaits ar mājokļiem jaunajos projektos Rīgā šogad bija lielāks par 37%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas “Arco Real Estate” jauno projektu tirgus pārskatā.

Darījumu skaits jaunajos projektos Rīgas centrālajā daļā 2016.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu 2015.gadā, palielinājās par 26%. Savukārt Rīgas mikrorajonos kopējais darījumu skaits gada laikā palielinājās par 41%.

Kopējā tirgus aktivitāte jauno projektu segmentā 2016.gadā pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada ceturto ceturksni, pieauga par 20%. Savukārt šī gada otrajā ceturksnī darījumu apjoms samazinājās par 5%, informē “Arco Real Estate”.

2016.gada pirmajā pusgadā aktivitāte Rīgas mikrorajonu jauno projektu segmentā turpināja pieaugt un sasniedza 2014.gada līmeni, teikts pārskatā. 2016.gada pirmajā pusgadā kopumā reģistrēti 575 darījumi, kas bija par 2% mazāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā, kad notika 587 darījumi, savukārt par 29% vairāk nekā 2015.gada pirmajā pusgadā, kad tika reģistrēti 407 darījumi. Šī gada pirmajā ceturksnī notika par 39% vairāk darījumu nekā tajā pašā laika periodā pērn.

Savukārt pēdējo trīs gadu laikā visvairāk darījumu reģistrēts 2014.gada pirmajā ceturksnī, proti, 307. Darījumu skaita pieaugums šogad liecināja par aktivitātes palielināšanos jauno projektu segmentā, norāda “Arco Real Estate”. Ja 2015.gadā darījumu skaitam bija tendence samazināties, tad 2016.gada sākumam bija raksturīga stabilitāte ar salīdzinoši lielu darījumu skaitu.

Darījumu skaita ziņā 2016.gadā vispopulārākie jauno mājokļu projekti bija Salnas ielā 21 un “Jaunā Teika”, kur attiecīgi reģistrēti 163 un 58 dzīvokļu darījumi.

Analizējot darījumu skaita proporciju pēc istabu skaita dzīvoklī, “Arco Real Estate” secina, ka Rīgas mikrorajonos 2016.gada pirmajos divos ceturkšņos visvairāk darījumu notika ar vienistabas dzīvokļiem (35%), atšķirībā no 2015.gada, kad populārākie bija divistabu dzīvokļi. Arī darījumu ar divistabu (27%) un trīsistabu (29%) dzīvokļiem bija salīdzinoši daudz. Ievērojami mazāk darījumu bija ar četristabu dzīvokļiem (8%).

Savukārt, vērtējot darījumus pēc kopējās dzīvokļa platības, secināms, ka Rīgas mikrorajonos 2016.gada pirmajā pusgadā visvairāk darījumu notika ar dzīvokļiem platībā no 50 līdz 85 kvadrātmetriem jeb gandrīz puse no visiem darījumiem (49%).

Rīgas centrā un tādos centram tuvos rajonos kā Ķīpsala un Klīversala 2016.gada pirmajā ceturksnī darījumu skaits pārsniedza iepriekšējo divu gadu ceturkšņu rādījumus, teikts pārskatā. Lai arī otrajā ceturksnī darījumu skaits nedaudz samazinājās, kopumā šī gada pirmajā pusē notika 211 darījumi jaunās vai pilnībā renovētās ēkās Rīgas centrā.

Tādējādi ir pamats uzskatīt, ka darījumu skaits pieaug, tā kā iepriekšējos gados tas, vērtējot pēc pusgadiem, bija ievērojami mazāks, norāda “Arco Real Estate”. Arī 2015.gadā kopumā bija reģistrēti par 14% vairāk darījumu nekā 2014.gadā, kas vismaz pagaidām Rīgas centra jauno projektu segmentā liecina par aktivitātes pieaugumu.

Analizējot darījumu skaita proporciju pēc istabu skaita, redzams, ka arī Rīgas centrā 2016.gada pirmajos divos ceturkšņos dominēja divistabu (39%) un trīsistabu (26%) dzīvokļi. Vienistabas dzīvokļi veidoja 20% no reģistrēto darījumu skaita, bet četristabu dzīvokļi – 15%.

Savukārt, vērtējot darījumus pēc kopējās dzīvokļa platības, “Arco Real Estate” secina, ka Rīgas centrā, līdzīgi kā mikrorajonos, visvairāk darījumu notika ar dzīvokļiem platībā no 50 līdz 85 kvadrātmetriem (41%). Nedaudz mazāk darījumu reģistrēts ar dzīvokļiem platībā no 85 kvadrātmetriem un vairāk, līdz ar to pārskatā secināts, ka arī lielas platības dzīvokļi Rīgas centrālajā daļā bija pieprasīti.

Apkopojot piedāvājumu skaitu, “Arco Real Estate” konstatēja, ka jauno projektu dzīvokļu lielākais piedāvājums bija tādos mikrorajonos kā Purvciems un Āgenskalns. Savukārt vismazākais piedāvājumu skaits novērots Ķengaragā un Čiekurkalnā, kamēr dzīvokļu piedāvājumu jaunuzceltās mājās Vecmīlgrāvī un Bolderājā nebija vispār.

Darījumu lielākais skaits 2016.gada otrajā ceturksnī tika konstatēts tādos mikrorajonos kā Pļavnieki un Teika. Darījumi ar jauno projektu dzīvokļiem nebija reģistrēti Ķengaragā, Vecmīlgrāvī un Bolderājā. Maz ticams, ka šajos mikrorajonos jaunas ēkas tuvākajos gados tiks attīstītas, ņemot vērā nepietiekamo pieprasījumu un to, ka dzīvokļu cenas šajās apkaimēs, kā ierasts, ir salīdzinoši zemas, prognozē “Arco Real Estate”.

Rīgas centrā un tādos centram tuvos rajonos kā Ķīpsala un Klīversala jauno projektu dzīvokļu piedāvājumu kopumā veidoja ap 365 dzīvokļi. Šī gada otrajā ceturksnī notika 98 darījumi, ko var uzskatīt par relatīvi augstu rādītāju, salīdzinot ar darījumu skaitu iepriekšējos gados.

Informācija: BNS

Foto: Pixabay.com

Saistītās tēmas: darījumijaunie projektinekuastamais īpašums

youtube icon
Abonēt youtube