Oktobris Latvijā ir vienīgais mēnesis, kurā jaunu aukstuma rekordu pēdējos gados bijis vairāk nekā siltuma rekordu, liecina apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopš 2000.gada oktobrī pārspēti septiņi nacionālie aukstuma un četri siltuma rekordi. 2002.gada 22.oktobrī tika sasniegts arī mēneša minimālās gaisa temperatūras rekords – termometra stabiņš Zosēnos noslīdēja līdz -16,3 grādiem. Par desmit grādiem lielāks sals oktobra nogalē piedzīvots arī 2003. un 2014.gadā.

Pārējos gada mēnešos šajā gadsimtā bijis mazāk jaunu aukstuma rekordu, martā un decembrī kopš 2000.gada nav labots neviens nacionālais aukstuma rekords.

Savukārt pārspēto Latvijas maksimālās gaisa temperatūras rekordu skaits šajā gadsimtā ir no četriem jūnijā un oktobrī līdz pat 17 decembrī. Daudz jaunu siltuma rekordu bijis arī jūlijā un augustā – katrā mēnesī pa 13.

Šajā skaitā iekļauti atsevišķu datumu nacionālie temperatūras rekordi, nepieskaitot dekādes un mēneša rekordus. Kopš 2000.gada Latvijā pārspēti četri mēneša rekordi – oktobra aukstuma rekords, kā arī janvāra, aprīļa un augusta siltuma rekords.

Turklāt 2014.gada 4.augustā Ventspils ostā reģistrētie +37,8 grādi ir ne tikai jauns augusta, bet arī visa gada karstuma rekords. Latvijas absolūtais aukstuma rekords ir 1956.gada 8.februārī Daugavpils apkaimē reģistrētie -43,2 grādi.

Jau ziņots, ka pēdējos gados Latvijā visstraujāk sasilis novembris un decembris, vismazāk – janvāris un oktobris. Gaisa temperatūra pēdējā desmitgadē bijusi 1,1 grādu augstāka par ilggadējo vidējo rādītāju, un nokrišņu bijis par septiņiem procentiem vairāk.

 


Info: BNS

Foto: tumblr

Saistītās tēmas: ApkopotieDariAukstākaisMēnesisOktobris

youtube icon
Abonēt youtube