Sešas politiskās partijas ir pārvarējušas 5% barjeru, lai iegūtu kādu no 70 Lietuvas parlamenta deputātu mandātiem, kas sadalīti daudzmandātu vēlēšanu apgabalā, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsu no visiem iecirkņiem saskaitīšanas.

Pārējais 71 Seima deputāta mandāts tiek sadalīts vienmandāta apgabalos.

Bijušā eirodeputāta Gabrieļus Landsberģa vadītā konservatīvā opozīcijas partija “Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti” ar 21,66% balsu un 20 mandātiem. Kopumā par partiju daudzmandātu vēlēšanu apgabalā saņemtas 275 365 balsis, kas ir par 70 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās pirms četriem gadiem.

Ar 1441 balss starpību no konservatīvās partijas atpaliek uzņēmēja Ramūna Karbauska vadītā Zemnieku un zaļo savienība ar 21,55% vēlētāju balsu un 19 mandātiem. Kopumā par partiju nobalsojuši 273 924 vēlētāji, kas ir par 220 tūkstošiem balsu vairāk nekā 2012. gadā.

Premjerministra Aļģirda Butkeviča vadītā Sociāldemokrātiskā partija daudzmandātu vēlēšanu apgabalā ierindojusies trešajā vietā ar 14,43% balsu, kas viņiem nodrošina 13 mandātus. Par valdošo partiju balsojuši 183 479 vēlētāji, tādējādi partija četru gadu laikā zaudējusi 69 tūkstošu vēlētāju atbalstu.

Šobrīd opozīcijā esošā Viļņas mēra Remiģija Šimašus vadītā Liberāļu kustība saņēmusi 9,04% balsu un tādējādi partijai pienākas astoņi mandāti. Neskatoties uz politiskās korupcijas skandālu, kurā iesaistīts partijas bijušais līderis Eliģijus Masjulis, tā salīdzinājumā ar 2012. gadu zaudējusi tikai 3000 balsu.

Eirodeputāta Valdemāra Tomaševska vadītā opozīcijas partija “Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība” ar 5,49% balsu nākamajā Seima sasaukumā ieguvusi piecus mandātus. Četru gadu laikā partija zaudējusi apmēram 10 tūkstošus balsu daudzmandātu apgabalā. Valdošajā koalīcijā ietilpstošā impīčmenta ceļā no prezidenta amata atceltā Rolanda Paksa partija “Kārtība un taisnīgums” ar 5,33% balsu arī ieguvusi piecus mandātus daudzmandātu apgabalā. Salīdzinājumā ar 2012. gada vēlēšanām partijas atbalstītāju skaits sarucis par 30 tūkstošiem.

Par lielāko zaudētāju varētu uzskatīt Viktora Uspaskiha dibināto Darba partiju, kas saņēma 4,69% balsu un neiekļuva nākamajā parlamenta sasaukumā. Svētdien daudzmandātu apgabalā partiju atbalstīja par 200 tūkstošiem mazāk cilvēku nekā pirms četriem gadiem.

Vienmandāta vēlēšanu apgabalos tikai trīs kandidāti ieguva pārliecinošu vairākumu pirmajā kārtā, tādēļ pārējie 68 deputāta mandāta ieguvēji tiks noskaidroti otrajā kārtā 23. oktobrī.

 

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: LietuvapolitikaSeims Partijasvēlēšanas

youtube icon
Abonēt youtube