Atnākot rudenim un nokrītot pirmajām krāsainajām kļavu lapām, atnākusi arī šņaukāšanās kā birojos, tā skolās un autobusu pieturās.

Tā vien šķiet, ka, līdz ar rudeni atnāk arī saaukstēšanās. Bet vai no tā varam arī izvairīties? Jā!

1. Mazgā rokas! Šis noteikti ir viens no tiem padomiem, kuru tev bērnībā neskaitāmas reizes atgādināja mamma, taču atzīsim, ka tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no vīrusiem. Vismaz 20 sekundes mazgā rokas siltā ūdenī un ar ziepēm. Saaukstēšanos izraisa noteikti vīrusi. Mikrodaļiņas, kas atrodas uz tavām rokām, viegli pārvietojas arī uz citiem cilvēkiem. Tādēļ regulāra roku mazgāšana ļauj samazināt infekciju un baktēriju pārvietošanos. Ja nebaidies runāt un izteikties, pastāsti arī citiem, ka rokas ir jānomazgā. Ja aizsargāsi sevi, aizsargāsi arī citus!

2. Notīri vietas, kurām pieskaries! Telefoni, galda virsmas, datora tastatūra un autobusu rokturi ir ideāla vieta, kura vairoties un pārvietoties dažādiem vīrusiem. Turi tīru to, ko vari notīrīt un neskaries klāt tam, kas tev absolūti nav vajadzīgs. Ja tomēr esi saskārusies ar ko tādu, kas tev šķiet ne īpaši sanitārs, atgriezies pie pirmā ieteikuma!

3. Ēd veselīgi! Tiklīdz laiks kļūst vēsāk, eksperti iesaka izvairīties no piena produktiem, kofeīna, cukura un pārstrādātas pārtikas. Tie var samazināt tavu imūnsistēmu. Eksperti iesaka buljonus ar ķiplokiem, ingveru un viegli sagremojamiem dārzeņiem. Tāpat arī istabas temperatūras ūdeni un siltas tējas. Izvairies no neapstrādātas un smagas pārtikas. Tādā veidā tiek patērētas aukstajam laikam tik nepieciešamās enerģijas rezerves un samazinās imūnsistēma.

4. Izgulies! Jebkurš eksperts veselības saglabāšanai ieteiks izgulēties vismaz 7 – 8 stundas dienā. Un ja vari būt gultā vēl pirms pusnakts, pavisam labi! Kad mūsu ķermenim pastāv risks saslimt ar kādu vīrusu, svarīgi tam dot iespētu atpūsties un atgūt spēkus.

5. Kusties! Sēdošs dzīvesveids nav labs, tādēļ eksperti iesaka daudz kustēties, kaut arī ārā paliek vēsi. Ja nejūties labi sporta zālei, izej garākā pastaigā vai izbrauc ar velosipēdu. Svarīgākais ir kustēties un ļaut tavai imūnsistēmai strādāt!

6. Elpo dziļi! Ēteriskās eļļas, kā, piemēram, savvaļas apelsīna miziņas, piparmētras vai eikalipts var saglabāt tavu imūnsistēmu veselu un elpvadus tīrus. Iepilini pāris pilienus vannā un izbaudi aromātisku atpūtu, kas reizē tevi stiprinās!

Neaizmirsti vēdināt telpas, ļauj svaigajam gaisam ieplūst kā telpā, tā plaušās! 🙂

 

Saistītās tēmas: Aukstumsimūnsistēmarudensveselība

youtube icon
Abonēt youtube