Turcija trešdien paudusi bažas, ka Sīrijas konflikta dēļ ASV un Krievija varētu nonākt karā.

Turcijas vicepremjers Numans Kurtulmušs intervijā ziņu aģentūrai “Anadolu” sacīja, ka, Sīrijas konfliktam turpinoties, Vašingtona un Maskava, visticamāk, nonāks līdz karam.

Kurtulmuš brīdināja, ka Sīrijas konflikts novedis pasauli līdz “liela reģionāla vai globāla kara sākuma slieksnim”.

Kamēr Turcija un Rietumi vēlas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos, Krievija kopā ar Irānu ir lielākās Asada atbalstītājas.

Turcija ir iesaistījusies ASV vadītajā koalīcijā, kas veic gaisa uzlidojumus teroristu grupējuma “Islāma valsts” pozīcijām, bet atbalstījusi arī Sīrijas opozīcijas kaujiniekus.

Spriedze Vašingtonas un Maskavas starpā Sīrijas konflikta dēļ pieauga pagājušajā nedēļā, kad ASV pārtrauca sarunas ar Krieviju par neveiksmīgā pamiera atjaunošanu Sīrijā un par kopīgu vēršanos pret teroristiskajiem grupējumiem.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pagājušajā nedēļā aicināja izmeklēt uzlidojumus Alepo kā kara noziegumus, tajos vainojot Asada režīmu un Krieviju.

Krievija savukārt apturējusi ar ASV noslēgtā ieroču plutonija pārpalikumu utilizācijas līguma darbību un sadarbību ar ASV atomenerģijas izpētes un attīstības jomā.

Kurtulmušs intervijā “Anadolu” arī uzsvēra, ka Turcijas spēki Irākas ziemeļos uzturas legāli un paliks tur tik ilgi, cik nepieciešams.

Irāka pagājušajā nedēļā nosauca Ankaru par okupanti, kad Turcijas parlaments piekrita uz gadu pagarināt mandātu militārām operācijām Irākā un Sīrijā.

Turcija apgalvo, ka tās spēki apmāca Irākas kaujiniekus, lai palīdzētu tiem padzīt džihādistus no valsts otras lielākās pilsētas Mosulas.

 


Info: BNS

Foto: reuters

 

Saistītās tēmas: ASVkrievijaTurcija

youtube icon
Abonēt youtube