Lietuvas partija “Kārtība un taisnīgums” ir iejaukta balsu pirkšanas skandālā, un Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pieļāvusi iespēju apšaubīt visus partijas rezultātus svētdien notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā.

Policija ceturtdien paziņojusi, ka aizturētas septiņas personas, kas tiek turētas aizdomās par vēlētāju uzpirkšanu Šilutē aizvadītās nedēļas nogalē notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā. Otrdien šo cilvēku mājās veiktas kratīšanas.

Avoti apliecinājuši, ka šajā izmeklēšanā figurē pašreizējās valdošās koalīcijas partijas “Kārtība un taisnīgums” biedra, Seima vicespīkera Ķēsta Komska vārds. Komskis apturējis dalību partijā.

Kā ceturtdien paziņojis CVK priekšsēdētājs Zenons Vaigausks, varētu tikt izvirzīts jautājums par visiem šīs partijas vēlēšanu rezultātiem.

“Domāju, ka gan par daudzmandātu apgabala rezultātiem, gan pašu kandidātu, gan kandidātu sarakstu jautājumus mēs izvirzīsim, jo Šilutes vēlēšanu apgabalā ir 22 000 vēlētāju. Cita lieta, ka partija pārsniegusi [5%] barjeru par vairāk nekā 5000 balsu. Arī iepriekšējās vēlēšanās bijušas apsūdzības (..). Mums būs jāizvērtē, vai Komskis daudzmandātu apgabalā paliek kandidāts vai saraksts paliek. Domāju, ka šo jautājumu izvirzīs politiķi, un arī mums pašiem būs jāvērtē.”

Pēc Vaigauska teiktā, CVK lēmumi būs atkarīgi no pirmstiesas izmeklēšanas rezultātiem, bet Šilutes vienmandāta apgabalā Komskis palicis trešais un vairs nevar pretendēt uz Seima deputāta mandātu, tādēļ šā apgabala rezultātus izmeklēšanas atzinumi neietekmēs.

Jau ziņots, ka aizvadītajā svētdienā notikušajās Lietuvas Seima vēlēšanās 5% barjeru iekļūšanai Seimā pārvarējušas sešas partijas, kas daudzmandātu vēlēšanu apgabalā savā starpā sadalīs 70 deputātu mandātus. Vēl 71 mandāts tiek sadalīts vienmandāta apgabalos. Tajos vienmandāta apgabalos, kur svētdien nevienam kandidātam neizdevās iegūt ievēlēšanai nepieciešamo vairāk nekā pusi balsu, 23.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Eirodeputāta, savulaik impīčmenta ceļā no prezidenta amata atceltā Rolanda Paksa dibinātā partija “Kārtība un taisnīgums” daudzmandātu vēlēšanu apgabalā ieguvusi piecus mandātus.

 

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: BalsisLietuvaPartijaUzpirkšana

youtube icon
Abonēt youtube