Tieši tās vismazākās lietas maina visu. Atgriezīsimies bērnībā… Ko jūsu vecāki darīja vai teica, lai jūs iedrošinātu? Bērni ir ļoti jūtīgi, un pareizo frāžu un vārdu izvēle var būtiski ietekmēt bērna attīstību un veidot viņa uztveri pret sevi un apkārt esošajiem. Šeit būs 11 lietas, kuras jūsu bērni vēlas, lai jūs tiem vismaz reizi dienā pateiktu.

1. Es tevi mīlu!
Ikviens bērns vēlas izjust savu vecāku mīlestību un viņiem nekad neapniks dzirdēt šos skaistos vārdus. Pētījumi liecina, ka sievietes šos vārdu nebaidās lietot biežāk nekā vīrieši. Tādēļ vīriešiem būtu jāsasparojas un šie vārdi jāizsaka biežāk. Bērns iegūs patiesi daudz, ja līdzās būs īsts vīrieša paraugs, kurš nebaidās no savām jūtām un emocijām.

2. Es novērtēju tavus centienus.
Pētījumi liecina, ka uzslavas par centieniem, nevis iegūtajiem panākumiem, ir daudz iedarbīgākas. Šīs uzslavas par centieniem veido tādu kā apli – jo vairāk viņi cenšas, jo augstākas atzīmes, panākumi un daudz lielāks prieks par sasniegto. Tādā veidā radot vēlmi censties vairāk, cītīgāk.

3. Priecājos, ka varam pavadīt laiku kopā!
Daudzi vecāki ir spiesti darīt vairākas lietas vienlaicīgi – rūpēties par māju, doties uz darbu un apkopt savus vecākus. Tādēļ ir svarīgi bērnam likt saprast, ka novērtējat katru brīdi, kuru varat pavadīt kopā ar viņiem.

4. Tu esi brīnišķīgs!
Mūsdienu laikmetā bērni tiek pakļauti lielākam spiedienam, nekā jebkad agrāk. Neskaitāmi pārbaudījumi skolā un jau no agra vecuma viņiem tiek mācīts, ka nākotnē jāatrod lielisks darbs un jāsakārto dzīve. Papildus visam sociālie mediji, kas sniedz neskaitāmus padomus, ko darīt un ko nē. Tādēļ vienkāršs “tu esi brīnišķīgs!” lieliski palīdzes bērnam saprast, ka viņš ir labs tāds, kāds ir, ar visiem plusiem un mīnusiem.

5. Turpini censties!
Bērniem ir nepieciešams iedrošinājums, ja kādreiz tie ir kļūdījušies vai piedzīvojuši neveiksmi. Pētījumi liecina, ka šādi iedrošinājumi īpaši nepieciešami bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm.

6. Tu esi uz pareizā ceļa!
Kad bērns cenšas kaut ko sasniegt un īsti nezina, vai rīkojas pareizi, šādos gadījumos bērns skatās uz vecākiem un gaida norādījumus. Vienkāršs “Tu esi uz pareizā ceļa” motivēs bērnu, nevis liks atteikties no iesāktā.

7. Tu esi tik laipns!
Pētījumi rāda, ka mūsdienu bērniem daudz svarīgākas ir augstās atzīmes un akadēmiskais novērtējums, nevis rūpes un laipnā attieksme pret apkārtējiem. Ko darīt lietas labā? Sāc ar to, ka cildiniet bērnā esošās rūpes un laipnību. Tas liks bērnam priecāties par to, ka viņa rūpes tiek novērtētas.

8. Tu esi īpašs!
Vecākiem viņu bērns vienmēr būs īpašs. Bet cik bieži mēs to sakām saviem bērniem? Ikviens vēlas justies novērtēts un īpašs, neskatoties uz vecumu. Atgādiniet to saviem bērniem!

9. Izpriecāsimies!
Ikvienam bērnam, pat visnosvērtētākajam ir nepieciešamas izpriecas. Ikvienam bērnam nepieciešamas rotaļas uz izklaides ar sava vecuma bērniem, lai attīstītu dažādas prasmes un spējas komunicēt ar vienaudžiem, tomēr nekas nevar būt tik lieliskāks kā rotaļas kopā ar vecākiem, radot jaunas, lieliskas atmiņas un nesaraujamu saiti.

10. Es tev uzticos!
Bērniem patīk justies tā, ka arī viņi spēj uzņemties pieaugušo pienākumus. Pētījumi liecina, ka izturēšanās pret viņiem kā pret līdzīgiem, kā pret pieaugušajiem sniedz daudz vairāk panākumu. Reizi pa reizei ļaujiet bērnam to godu būt nedaudz pieaugušam, nevis vienkārši bērnam. Māciet pienākumus un atbildību, ļaujiet pieņemt lēmumus!

11. Tu to spēj, es zinu!
Pasaule var būt sarežģīta vieta, taču vecāku atbalsts dara brīnumus. Bērniem jāsaskaras ar dažādiem pārbaudījumiem ik dienas, vai tie ir grūti mājasdarbi vai nesaskaņas ar vienaudžiem. Iedrošinājums no vecākiem var sniegt nepieciešamo pārliecību par sevi, kas ilgst ne tikai īstermiņā, bet arī vēlāk – pieaugot.

Būt par vecāku ir sarežģīts darbs, taču kaut pāris minūtes dienā, atgādinot bērnam, cik lielisks tas ir, nākotnē atmaksāsies. Kā pieaugušie tie jums pateiksies par ticību un atbalstu!

Saistītās tēmas: attiecībasbērnimīlestībapadomiuzslavasVecāki

youtube icon
Abonēt youtube