Ķīna pirmdien plāno palaist kosmosa kuģi ar diviem astronautiem, svētdien vēsta Ķīnas valsts plašsaziņas līdzekļi.

Nesējraķete “Long March 2F” (“Čandžen 2F” jeb “Lielais gājiens 2F”) ar kosmosa kuģi “Šeņdžou 11” (“Dievišķais kuģis 11”) tiks palaista no Dzjucjuaņas kosmodroma Iekšējās Mongolijas autonomajā rajonā Ķīnas ziemeļrietumos pirmdien 7.30 pēc vietējā laika (2.30 pēc Latvijas laika).

“Šeņdžou 11”  savienosies ar Ķīnas eksperimentālo kosmosa staciju “Tiaņgun-2” (“Debesu pils-2”) divas dienas vēlāk. “Tiaņgun-2” tika palaista kosmosā pagājušajā mēnesī.

Abi “Šeņdžou 11” apkalpes locekļi Dzjins Haipens un Čeņs Duns pavadīs kosmosa stacijā 30 dienas, bet pēc tam atgriezīsies uz Zemes.

Šī būs jau sestā Ķīnas pilotējamā kosmosa misija. Pirmais pilotējamais Ķīnas kosmosa kuģis tika palaists 2003.gadā. Ķīnas astronautiem ir aizliegts doties uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo ASV uzskata, ka tas apdraudētu Savienoto Valstu nacionālo drošību.

Lai gan Ķīnas  kosmosa apguves spējas atpaliek no ASV un Krievijas, tās ambiciozie plāni paredz pirmās pastāvīgās Ķīnas  kosmosa stacijas izveidošanu 2020.gadā. Šajā stacijā astronauti varētu dzīvot vairākus mēnešus, līdzīgi kā SKS.

 


Info: BNS

Foto: pixabay

Saistītās tēmas: ĶīnakosmossLong March 2F

youtube icon
Abonēt youtube