Šis mēnesis Latvijā provizoriski bijis aptuveni 2,5 grādus vēsāks par 1981.-2010.gada vidējo rādītāju, kļūstot par aukstāko oktobri kopš 2002.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un uzņēmuma “WeatherBELL Analytics LLC” dati.

Tikai Eiropas galējos ziemeļos un dienvidos oktobris bijis siltāks nekā ierasts, citviet mēneša vidējā gaisa temperatūra noslīdējusi zem normas. Vēsākais oktobris piedzīvots Baltijas valstīs, Baltkrievijā, Moldovā, Ukrainā un Krievijas dienvidos, kur gaisa temperatūra bijusi aptuveni trīs grādus zem 1981.-2010.gada vidējā līmeņa.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā līdz 30.oktobra rītam sasniedzis 55 milimetrus, kas ir nedaudz mazāk par normu. Sausākais mēnesis bijis Kurzemē, īpaši Ventspilī, kur kopš 1.oktobra reģistrēti tikai 27 milimetri nokrišņu. Visvairāk lijis un snidzis valsts dienvidaustrumos, Daugavpilī nokrišņu summa sasniegusi 90 milimetru.

Zemākā gaisa temperatūra, kas šomēnes reģistrēta Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās, ir -7,4 grādi 18.oktobra rītā Madonā. Augstākā gaisa temperatūra bija +19,7 grādi 2.oktobrī Daugavpilī.

Jau ziņots, ka oktobris Latvijā ir vienīgais mēnesis, kurā jaunu aukstuma rekordu pēdējos gados bijis vairāk nekā siltuma rekordu. Oktobris un janvāris ir mēneši, kas pēdējos gados Latvijā sasiluši vismazāk; straujākais gaisa temperatūras kāpums novērots novembrī un decembrī.

Tomēr šogad novembris, līdzīgi kā oktobris, gaidāms aukstāks par normu. Ilgtermiņa prognozes rāda, ka nākamajā mēnesī Latvijā bieži snigs.

 


Info: BNS

Foto: tumblr

 

Saistītās tēmas: AukstilaikapstākļiOktobris

youtube icon
Abonēt youtube