Būsim atklāti – strīdi un nesaskaņas nereti ir neatliekama attiecību sastāvdaļa, jo patiesi lieliskas attiecības bieži vien nespējam novērtēt, ja neesam izgājuši cauri kam grūtam un tumšam. 

Kā teicienā: “Tikai tumsā spējam novērtēt gaismas vērtību!” Nereti tā arī ir attiecībās. Protams, bieži vien šie strīdi un domstarpības ir rezultāts neveiksmīgām un patiesi destruktīvām attiecībām. Tomēr bieži vien šie strīdi ir absolūti nevietā un tikai kādu neveiksmīgu apstākļu sakritības dēļ. Un šādās situācijās pats svarīgākais ir tas, kā šie strīdi tiek atrisināti un kā notiek šis izlīgšanas process.

Šeit būs 10 vienkārši padomi, kuri spēs palīdzēt atrisināt strīdus un izlīgt.

1. Aizskaiti līdz 10.

Nopietni, tas strādā! Kad dzirdi kaut ko, kas tev nepatīk vai kam tu nebūt nepiekrīti, ievelc dziļu elpu un aizskaiti līdz 10. Tu taču nevēlies sāpināt savus mīļos, tikai tādēļ, ka kaut kāda sīkuma dēļ mēdz iekarst.

2. Pieņemiet īpašu, jums abiem saprotamu “stop” signālu.

Kad nesaskaņas un strīdi nonākuši līdz maksimumam, izmantojiet jums abiem saprotamu “stop” signālu. Izmantojiet kādu smieklīgu frāzi, kustību, tādā veidā parādot, ka nevēlaties strīdēties, bet esat ļoti tuvu tam slieksnim, kad izsīks pacietība.

3. Necenties par katru varu uzvarēt.

Tas jau nav tas, ko tu patiesībā vēlies, vai ne? Tev vienmēr nav jābūt taisnībai. Kad esi attiecībās ar kādu, tad nepastāv tāds: “Man bija taisnība, tev nē!” Pat ja uzskati savā prātā, ka tev bijusi taisnība, šajā strīdā pēc tam, kad strīds būs atrisināts, tam nebūs nekādas nozīmes. Centies panākt kompromisu!

4. Ir lietas, kuras nemaz nav strīda vērtas.

Ir saprotams, ja cilvēku viedokļi un uzskati atšķiras, it īpaši, ja jāpierod pie patiesi citādākām lietām. Un ir lietas, par kurām absolūti nav vērts strīdēties, un ilgtermiņā šādi strīdi un neapmierinātība radīs vien lieku stresu un aizvainojumu. Izvēlies apdomīgi, kuras lietas ir apspriešanas vērtas un kuras nē.

5. Apskauj savu mīļoto cilvēku.

Dažādos strīdu gadījumos pēdējā lieta, ko vēlies, ir fizisks kontakts ar šo cilvēku. Tomēr jebkurš taustāms kontakts liks atcerēties, ka viens otru patiesībā mīlat un vēlaties būt kopā, tādēļ strīdam absolūti šeit nav vietas. Nebaidies apskaut vai lūgt pēc apskāviena. Šāda iniciatīvas izrādīšana var mazināt strīdu.

6. Izdari ko neiespējamu.

Nereti mēs mēdzam interpretēt mīļotā teikto attiecībā uz savu iepriekšējo pieredzi un pagātnē piedzīvoto un bieži vien ar negatīvu pieskaņu. Necenties pati meklēt iemeslu, kādēļ kāds nedara to, kas tam būtu jādara, piemēram, nenomazgāja traukus vai neiztīrīja viesistabu. Necenties izdomāt, ka tas ir tādēļ, ka viņš tevi nemīl vai kā savādāk. Turpretī centies saprast iemeslu, kādēļ tas nav izdarīts. Uzdod jautājumus, komunicē, centies saprast.

7. Ja kaut kas tevi satrauc vakarā, nereti tas nav satraukuma vērts no rīta.

Viss kārtībā, ja kādreiz dosies gulēt dusmīga. Nereti situācijas šķiet šausmīgas, ja esi nogurusi, darbs nomācis vai kā savādāk neesi bijusi labā noskaņojumā. Miegs mēdz atrisināt ne vienu vien problēmu. Tādēļ izgulies. Pa vienu nakti nekas slikts nenotiks, un tici, no rīta viss šķitīs gaišākās krāsās.

8. Atceries par humoru!

Pajoko! Tas ir lielisks veids, kā mazināt spriedzi. Necenties būt ironiska vai sarkastiska pret partneri – tikai viens nevainīgs žests vai smieklīgs joks var palīdzēt.

9. Zini savu nostāju, pozīciju.

Parasti, lai strīdētos, vajadzīgi divi cilvēki, divas dažādas nostājas. Kamēr ievelc dziļu elpu un skaiti līdz 10, centies saprast, kāda ir tava nostāja un ko tieši vēlies panākt ar šo strīdu. Saproti, kas tieši tevi sadusmojis, ka esi gatava uzsākt strīdu ar mīļoto. Nebaidies uzņemties atbildību!

10. Nodrošini patīkamus apstākļus.

Apkārtējā vide ietekmē mūs vairāk, nekā mums šķiet. Negatīva atmosfēra viegli spēj pārvērst mazus strīdus lielās nesaskaņās. Ja esi izbadējies vai, ja vieta ir pārāk trokšņaina, šie faktori lieliski spēj saasināt visu situāciju. Centies nodrošināt patīkamus apstākļus – atrodi klusu vietu, nopērc kādu gardu dzērienu… Šādā veidā sapratīsiet, ka nav īstais laiks un vieta strīdiem – laiks relaksācijai un gardam ēdienam.

 

Saistītās tēmas: attiecībaspadomsrisinājumsstrīds

youtube icon
Abonēt youtube