Putnu blīvums AS “Balticovo” visās uzņēmuma dējējvistu novietnēs Daugavpilī, Madonā un Iecavā atbilst noteiktajām labturības prasībām, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Kopumā pārbaudīta 21 dējējvistu mītne.

PVD inspektori konstatējuši, ka dējējvistām sprostos ir nodrošināta labturības prasībām atbilstoša platība, kas ir būtiskākā labturības norma, lai vistām nodrošinātu brīvu piekļuvi barībai, ūdenim un laktām. Visi sprosti ir aprīkoti ar ligzdām.

Vienlaikus PVD norāda, ka atsevišķās mītnēs vistām nav nodrošināti pakaiši jeb speciāli paklājiņi, uz kuriem putnam ir iespēja kašņāties. Par šiem pārkāpumiem PVD noformējis brīdinājuma rīkojumus. Savukārt “Balticovo” vadība, šodien tiekoties ar PVD, apsolīja nodrošināt trūkstošos paklājiņus.

“Sprostos vistām nekad nebūs tādi paši apstākļi un platība kā lauku vistām, taču dējējvistu turētājam ir jādara viss, lai tām tiktu nodrošināti adekvāti, labturības prasībām atbilstoši turēšanas apstākļi,” norāda PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

Par putnu labturības prasību ievērošanu liecina ne tikai izmērāmie sprostu parametri, bet arī putnu mirstība. PVD pārliecinājās, ka putnu mirstība “Balticovo” novietnēs ir normas robežās.

Pārbaudēs arī konstatēts, ka “Balticovo” novietnēs putnu apspalvojums ir atbilstošs fizioloģijai. Intensīva apspalvojuma nomešana ir dabīgs process, kas pastiprinās, vistai novecojot, norāda PVD.

Kā ziņots, biedrība “Dzīvnieku brīvība” pārmetusi “Balticovo” nepienācīgu izturēšanos pret vistām olu ražotnēs Madonā un Daugavpilī. Tikmēr “Balticovo” norādījis, ka dzīvnieku aizstāvju publiskotajā video redzami kadri no nemodernizētajām novietnēm, kurās atrodas putni dzīves stadijā, kad notiek dabīga putnu atspalvošanās.

Šodien “Balticovo” pārstāvji ar PVD vadību pārrunāja putnu labturības normas vistu olu ražotnē un PVD audita rezultātus, savukārt trešdien, 2. novembrī, uzņēmums aicinājis “Dzīvnieku brīvības” pārstāvjus apmeklēt uzņēmumu un klātienē pārliecināties par vistu labturības apstākļiem.


Informācija: BNS

Saistītās tēmas: BalticovoLabturībaPrasībasPVD

youtube icon
Abonēt youtube