KNAB lūdz apsūdzēt bijušo ENAP priekšnieku par 99 dokumentu viltošanu un vēl vienu policistu par 25 000 eiro kukuļa ņemšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieku Gati Gudermani par dokumentu viltošanu, bet pret kādu VP amatpersonu – par 25 383 eiro kukuļņemšanu.

KNAB paziņojumā presei, neminot konkrētu personu vārdus, norāda, ka pret bijušo ENAP priekšnieku KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu par 99 dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Savukārt pret VP amatpersonu lūgts sākt kriminālvajāšanu par piesavināšanos 11 gadījumos, par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā 11 gadījumos, par kukuļņemšanu 18 gadījumos, par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, un par 99 dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

KNAB informē, ka VP amatpersona, rīkojoties aiz mantkārības, prettiesiski ieguva un izšķērdēja svešu mantu, būdama persona, kurai šī manta uzticēta un kuras pārziņā tā atradusies, kā arī piesavinājās naudu, viltoja dokumentus, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts, un izmantoja tos mantkārīgā nolūkā, kā arī, izmantojot savu dienesta stāvokli, vairākkārt pieprasīja un pieņēma kukuļus ar starpnieka palīdzību – kopumā 25 383 eiro apmērā, pieļaujot bezdarbību kukuļdevēja interesēs.

Turklāt VP amatpersona ilgstošā laika periodā tīši neveica amata pienākumus, lai atklātu, pārtrauktu un novērstu noziedzīgus nodarījumus, kā rezultātā tika radīts mantisks zaudējums 63 897 eiro apmērā, norāda KNAB.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka bijusī VP amatpersona personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās izdarīja 99 dokumentu viltošanu, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts.

Lieta nosūtīta Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.

Jau ziņots, ka 2015.gada vasarā saistībā ar KNAB sāktu kriminālprocesu no amata tika atstādināts Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) priekšnieka vietnieks Gudermanis.

Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, ka Gudermanis varētu būt saistīts ar sava bijušā padotā – ENAP vecākā inspektora Raivo Lugus – lietu, kurā pastāvot aizdomas par izspiešanu. Lugu KNAB aizturēja jau pērn februārī. Gudermanim esot bijis jāizskaidro KNAB, ko viņš domājis, uzliekot uz Lugus virzīta procesa dokumentiem rezolūciju “Sakārtot lietu!”. Kolēģi policijā to saprotot kā rīkojumu pareizi iešūt lietas materiālus.

Bijušais ENAP priekšnieks Gudermanis tikai pērn 1.maijā tika pārcelts KIP priekšnieka vietnieka amatā. Rotācija notikusi, jo viņa zināšanas, izpratne un pieredze, izmeklējot sarežģītus un apjomīgus ekonomiskos noziegumus, un arī zināšanas augsto tehnoloģiju jomā došot būtisku pienesumu noziegumu izmeklēšanā, kas ir KIP kompetencē.

Gudermanis šogad ar 6.janvāri no policijas tika atvaļināts pēc paša vēlēšanās.

Informācija un foto: BNS

Saistītās tēmas: apsūdzgudermanisKNAB

youtube icon
Abonēt youtube