Aktivētā ogle atrodama teju katra latvieša aptieciņas skapītī, labi saprotamu iemeslu dēļ. Kas ir interesanti, aktīvo ogli izmantoja jau Pirmā pasaules kara laikā. To izmantoja gāzes maskās, lai pasargātu karavīrus no saindēšanās. To izmantoja arī, lai filtrētu ūdeni.

Aktivētā ogle nav dabīgi veidojies produkts, un tā nav tā pati ogle, kas veidojas mūsu grilos. Aktivētā ogle veidota medicīniskos nolūkos. 

Kā izrādās, aktivētā ogle palīdz ne tikai savest kārtībā satrakojušos vēderu…

1. Ārstē pinnes

Tā kā pinnes veidojas aizsprostotu poru dēļ, tad aktivētās ogles adsorbcijas īpašību dēļ no ādas tiek izvilkti netīrumi un toksīni, kas aizsprosto šīs poras.
1 aktivētās ogles tableti sajauc ar 2 tējkarotēm alvejas sulas un izveido vienmērīgu masu. Plānā kārtā klāj uz sejas, ļauj nožūt. Kad seja sausa, noskalo visu ar remdenu ūdeni. Ja nepieciešams, atkārto pēc pāris dienām.

2. Balina zobus

Uzlabo pH līmeni mutē un ogles adsorbējošās īpašības palīdz mazināt aplikumu. Tā pat var mazināt smaganu slimības un sliktu elpu.
Saberz vienu ogles tableti, iemērc pulverī zobu birsti un mazgā ar to zobus tā, kā to parasti dari. Atkārto to divreiz nedēļā un baudi žilbinoši baltu smaidu. 

3. Mazina gāzes un vēdera uzpūšanos

Aktivēta ogle spēj absorbēt vairumu kaitīgu vielu, tādēļ tā uzsūc sevī gāzes un neērtās skābes, kas izveidojušās vēderā. Mazina gremošanas traucējumus, skābes un vēdera uzpūšanos.

Pirms ēd produktus, kuri rada vēdera uzpūšanos, iedzer vienu aktivētās ogles kapsulu un uzdzer glāzi ūdens. Pēc maltītes atkal izdzer glāzi ūdens. 
Ogle mazinās simptomus, tomēr nav paredzēta ikdienas lietošanai.

4. Ārstē saindēšanos

Neatkarīgi no tā, kāda veida saindēšanās, aktivētā ogle var būt dzīvības glābēja. Tā attīra organismu. Kad uzņemta aktivētā ogle, tā atradīsies ķermenī, līdz no tā tiks izvadītas visas nevēlamās vielas. 
Atbilstoša deva: 25-100 grami pieaugušajiem un 25-50 grami bērniem. Dozu mēra attiecībā pret svaru: 0,5 grami uz 1 kilogramu. Jāatceras, ka jāuzņem arī daudz ūdens.

5. Palīdz novērst paģiras

Ja plāno doties nopietnā ballīšu maratonā, noteikti nedrīkst aizmirst par aktivēto ogli. Ja uzņem to starp alkohola lietošanas reizēm, tā mazinās alkohola koncentrāciju asinīs. Tā absolūti neabsorbēs alkoholu, tomēr tā likvidēs citus toksīnus, kas veicina paģiru veidošanos.

Papildu padomi:

  • Kad lieto aktivēto ogli, jāatceras patērēt arī daudz ūdeni, jo tā var radīt dehidratāciju.
  • Nelieto citu medikamentu pāris stundas pēc aktivētās ogles lietošanas.
  • Nelieto aktivēto ogli kopā ar produktiem, kuru sastāva ir saldināts sorbīts, jo tas var radīt smagu caureju un vemšanu.
  • Pirms lieto aktivēto ogli, konsultējies ar savu ģimenes ārstu. 

Saistītās tēmas: aktivētā oglepadomiveselība

youtube icon
Abonēt youtube