Vitamīns B12 ir vitāli nozīmīgs tavai nervu sistēmai un DNS, RNS veidošanā. B12 nepieciešams kā tavam garastāvoklim, tā gremošanas sistēmai. Tomēr daudziem nav jausmas par to, kādi ir zema vitamīna B12 simptomi un pazīmes.

Kā izrādās, šī vitamīna trūkums var neatklāties gadiem, kaut arī manāmi dažādi simptomi – elpas trūkums, spēcīgs nogurums, muskuļu vājums. Ja bieži aizmirsti savu darāmo darbu sarakstu vai nespēj atrast īstos vārdu, pievērs uzmanību. Tas pats attiecas uz nejūtīgumu un roku, kāju tirpšanu.

Viegli šiem simptomi nepievērst uzmanību, ja dzīvo steidzīgu un stresa pilnu dzīvi. Ja zemāk minētās lietas atbilst tev, tad esi uzmanīgs.

Tu esi veģetāriete vai vegāne

Vienīgais veids, kā iegūt vitamīnu B12 – ēdot gaļu. Ja izvairies no dzīvnieku valsts produktiem, tad garantēts, ka organismā būs šī vitamīna trūkums. Tādēļ arī nereti tiek teikts, ka vegāni un veģetārieši mēdz būt bāli un vāji. Tas tādēļ, ka hronisks B12 vitamīna trūkums padara ādu bālu un novājinātu. Tev nav vajadzīgs atsākt ēst gaļu, ja to nevēlies, tomēr B12 vitamīns ir jāuzņem katru dienu.

Tu esi vai arī tavi mīļie ir vecāki par 50

Vecums sev līdzi atnes gudrību un brīvību, bet diemžēl, arī palēnina B12 absorbēšanos. Visdrīzāk šajā vecumā sirgsi ar B12 vitamīna trūkumu – atmiņas zudumi, izturības trūkums. Šajā vecumā papildus jāuzņem uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir vitamīns B12.

Tu bieži lieto alkoholu

Ja ik dienas pie vakariņām vai pirms miega baudi glāzi vīna, visdrīzāk tavā organismā būs vitamina B12 trūkums. Tas tādēļ, ka tieši aknas palīdz B12 pārstrādāšanā, alkohols tam nepatīk. Tādēļ, ja vēlies baudīt alkoholiskus dzērienus, neaizmirsti pēc tam papildus uzņemt šo vitamīnu.

Uzņem medikamentus, ka paredzēti kuņģa skābes regulēšanai

Ja uzņem medikamentus, kas ārstē kuņģa un vēdera problēmas, tad zini, ka vitamīns B12 absorbēsies ļoti vāji. Zinātniski pierādīts, ka ārstē kuņģa vai vēdera problēmas, papildus uzņem B12 vitamīnu.

Vitamīna B12 trūkums var būt postošs tavam ķermenim, tomēr to ir viegli novērst. B12 ir ūdenī šķīstošs vitamīns, un tā uzņemšana ir ļoti vienkārša un ātra. Tavs ķermenis no vitamīna paņems to, kas tam ir nepieciešams, pārējo nieres apstrādās un izvadīs no organisma.

 

 

Saistītās tēmas: gaļanervu sistēmauzņemšanavitamīns B12

youtube icon
Abonēt youtube