Amerikāņu zinātnieki ir atklājuši, ka pusmūža sievietes atmiņa, kā izrādās, ir labāka par pusmūža vīrieša atmiņu, taču pēc menopauzes tā kļūst nedaudz sliktāka. Par nesen veikto pētījumu 9. novembrī pavēstīja “EurekAlert!”

Daudzas zinātniskās publikācijas liecina, ka cilvēka novecošanās process iet roku rokā ar kognitīvo spēju pasliktināšanos. Aptuveni 75% padzīvojušu cilvēku ziņo par problēmām, kas saistītas ar spēju iegaumēt lietas. Piemēram, daudzas sievietes sūdzas, ka pēc menopauzes viņas cieš no aizmāršības. Tajā pašā laikā vājais dzimums ir uzņēmīgāks pret neirodeģeneratīvajām slimībām, plānprātību un citiem kognitīviem traucējumiem.

Pētījumā piedalījas 212 vīrieši un sievietes vecumā no 45 līdz 55 gadiem. Zinātnieki dalībniekiem veica kognitīvo testēšanu tādiem neiroloģiskajiem procesiem kā epizodiskai atmiņai, izpildvaras funkcijām, semantiskajai apstrādei un valodas spējai. Tika arī novērota asociatīvā atmiņa un epizodiskā verbālā atmiņa.

Ir konstatēts, ka sievietēm pēc menopauzes novēroti atmiņas traucējumi, kas saistīti ar estradiola līmeņa samazināšanos. Šo hormonu koncentrācija ir saistīta ar zemāku mācību efektivitāti un mazāku spēju atcerēties iepriekš uzzinātu informāciju. Tomēr pirms menopauzes sievietes no vīriešiem tomēr atšķiras ar labāku atmiņu.

Saistītās tēmas: AtmiņaMenopauzesievietes

youtube icon
Abonēt youtube