ASV prezidents Baraks Obama pirmdien dosies uz Grieķiju un Vāciju, kas ir viņa pēdējās oficiālās ārvalstu vizītes pirms Baltā nama atslēgu nodošanas jaunievēlētajam Savienoto Valstu prezidentam Donaldam Trampam.

“Es domāju, ka šie braucieni paredzēti, lai sniegtu visiem kaut kādu mierinājumu” pēc Trampa uzvaras un apliecinātu, ka viss būs labi, norādīja Hetere Konlija no ASV Stratēģiskās un starptautiskās pētniecības centra.

“Mums tagad tikai ir citāds scenārijs,” viņa piebilda.

Republikāņu kandidāta uzvara ASV prezidenta vēlēšanās pārsteidza visus un ir izraisījusi bažas Eiropā, ņemot vērā Trampa izteikumus un solījumus priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Tostarp viņš ir raisījis šaubas par ASV turpmākajām attiecībām ar NATO, ANO Parīzes klimata vienošanos un pasaules lielvaru vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammu.

Eiropā satraukumu raisījusi arī Trampa attieksme pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuru viņš nosaucis par lielāku līderi nekā Obamu, kā arī citi jautājumi.

Konlija norādīja, ka Rietumu līderi bažījas par populisma un nacionālisma spēkā pieņemšanos savās valstīs, līdzīgi kā tas noticis ASV Trampa ietekmē.

Viņa atgādināja, ka vairākās Eiropas valstīs tuvākajā laikā gaidāmas nozīmīgas vēlēšanas, no kurām pirmās ir Francijas prezidenta vēlēšanas pavasarī.

Viesojoties Grieķijā, Obama otrdien tiksies ar Grieķijas prezidentu un premjerministru, bet trešdien apmeklēs Panteonu Atēnās un uzstāsies ar runu par globalizācijas problēmām.

Vācijā Obama tiksies ar kancleri Angelu Merkeli, kas tiek uzskatīta par vienu no tuvākajiem Obamas ārvalstu partneriem, un Francijas prezidentu Fransuā Olandu, Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju un Itālijas premjerministru Mateo Renci.

Līderi plāno apspriest krīzes Sīrija un Ukrainā, kā arī cīņu pret teroristu organizāciju “Islāma valsts”.

Obama noslēgs savas ārvalstu vizītes ar dalību Āzijas un Klusā okeāna reģiona ekonomiskās sadarbības (APEC) samitā Peru.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: ASVPrezidentsObamaPēdējāVizīte

youtube icon
Abonēt youtube