Dažiem cilvēkiem ir tāda dotība – piesaistīt sev uzmanību. No paša pirmā acu skatiena visiem kļūst skaidrs, ka viņu priekšā ir ārkārtīgi patīkams, inteliģents un neordinārs cilvēks.

Piedāvājam iepazīties ar dažiem noteikumiem, kā vajadzētu uzvesties sociumā, lai atstātu neizsakāmi labu priekštatu par savu personu.

 

Turieties tālāk no alus

Atrodoties alkohola reibumā, cilvēki dažreiz ir spējīgi uz diezgan muļķīgām rīcībām. Tādēļ nav pārsteigums, ka cilvēks ar alus pudeli rokās izskatās ne pārāk gudrs citu acīs.

 

Uzvelciet brilles

Tas jau sen nav noslēpums, tomēr vēlamies atkārtot vēl vienu reizīti, briļļu nēsāšana var izsaukt paaugstināta intelekta ilūziju.

Parasts Vīnes Universitātes eksperiments pierāda šī noteikuma patiesumu. Pētījuma gaitā dalībniekiem piedāvāja aprakstīt vairākus cilvēku portretus. Rezultātā cilvēki brillēs tika vērtēti ar augstāku intelekta līmeni, nekā cilvēki bez tām.

 

Runājiet izteiksmīgi

Monotona runa ir ļoti garlaikojoša. Diez vai kādam patīk vienveidīga murmināšana bez jebkādu emociju izrādīšanas. Tajā pašā laikā skaista un artistiska runa tiek uztverta pilnīgi savādāk.

Vienā no eksperimentiem cilvēkiem piedāvāja novērtēt vienādus tekstus, bet ar dažādu diktoru intonācijām. Kā jau jūs, iespējams, nojaušat, teksti, ko nolasīja izteiksmīgi, ar pareizām pauzēm un akcentiem, likās klausītājiem daudz iespaidīgāki un patīkamāki uztveršanai.

Vienreizēji, ka viens un tas pats teiktais var radīt tik dažādas reakcijas, atkarībā no tā pasniegšanas veida.

 

Ejiet ar tādu pašu ātrumu kā pārējie

Bostonas Universitātes profesora pētījums apstiprināja: ja ej ātrāk vai lēnāk nekā cilvēki, kas atrodas blakus, tad viņi var nodomāt, ka tu neesi pārāk gudrs.

Profesors lūdza 49 studentus noskatīties video, kur rādīti vairāki cilvēki ar dažādu iešanas ātrumu. Vēlāk viņiem piedāvāja aprakstīt savus iespaidus par video redzamajiem varoņiem. Rezultāti parādīja, tos cilvēkus, kuri kustējās ar vienādu ātrumu, studenti uztvēra kā nopietnākus un kompetentākus.

 

Ģērbieties kārtīgi

Apģērbs, ko  mēs valkājam, formulē pirmo iespaidu. Piemēram, Evanstonas Universitātes darbinieki pamanīja , ka studenti, kuri ierodas uz laboratorijas darbiem baltajos halātos, vienmēr iegūst augstākas atzīmes nekā citi.

Neveikls izskats var likties par brīvības un neordinaritātes simbolu, tomēr realitātē to uztver savādāk.

 

Godīgi atzīstieties, ja kaut ko nezināt vai nesaprotat

Tā uzskata zinātnieki, kuri atklāja Danninga-Krīgera efektu, ko skaidro šādi: cilvēki ar zemāku kvalifikācijas līmeni nonāk pie maldīgiem secinājumiem un pieņem nepareizos lēmumus, bet nespēj to aptvert neattīstīta intelekta dēļ.

Spēja atzīt kļūdas un apzināties savu spēju robežas ir augsta intelekta pazīme.

 


Avots

Foto: flickr/donkeyhotey

Saistītās tēmas: Intelektspadomi

youtube icon
Abonēt youtube