68% Igaunijas iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas projektam “Rail Baltica” būs labvēlīga ietekme uz viņu valsti, liecina pētījumu centra “Faktum&Ariko” veikta aptauja. Šie rezultāti ir aptuveni tādi paši, kādi iegūti līdzīgā aptaujā pērn.

17% respondentu domā, ka projekts Igauniju ietekmēs negatīvi, bet 16% norādījuši, ka nevar atbildēt uz šo jautājumu. Tikmēr igauņu tautības respondentu vidū projekta atbalstītāju īpatsvars ir 58%, negatīvi noskaņoti 21%, noteikta viedokļa nav 17 procentiem, bet 4% atzīst, ka nav par šo projektu dzirdējuši.

Nedaudz vairāk par trešdaļu aptaujāto uzskata, ka projekts pēdējo divu gadu laikā ieguvis noteiktākas aprises, gandrīz ceturtā daļa ir pretējās domās, bet 41% nav varējuši dot noteiktu atbildi šai jautājumā.

Lūgti minēt faktorus, kas, viņuprāt, visvairāk mazina ticību projekta veiksmei, aptaujātie visbiežāk nosaukuši bažas par tā rentabilitāti, problēmas ar zemes atpirkšanu un vides jautājumus.

Runājot par galvenajiem ieguvumiem, respondentiem nav vienota viedokļa. Atbildes sadalāmas trijās gandrīz vienādās grupās – vienās pieminēts ekonomiskais izdevīgums un kravu pārvadājumi, otrā – iespēja nokļūt Eiropā lētāk nekā ar aviotransportu un trešajā – ātrāka satiksme ar Eiropu.

Internetā veiktajā aptaujā bija iesaistīti 1000 cilvēki visā Igaunijā.

Saistītās tēmas: AptaujaIgaunijaRailBaltic

youtube icon
Abonēt youtube