Zviedrijas centrālā banka apsver iespēju nākamo divu gadu laikā ieviest digitālo valūtu “e-kronu”, ņemot vērā skaidras naudas darījumu apjoma samazināšanos valstī, trešdien paziņoja bankas vadītāja vietniece Sesīlija Skingslija.

Taču pasaulē vecākā centrālā banka vēl nav nolēmusi, vai tās būs pirmā, kas nodrošinās digitālo valūtu, jo vēl nepieciešams atrisināt juridiskos un tehniskos jautājumus.

“Lai arī no pirmā skatiena var šķist vienkārši izdot e-kronu, tas centrālajai bankai ir kaut kas pilnībā jauns un nav precedentu, kam sekot,” sacīja Skingslija.

Zviedrija nav vienīgā valsts, kas aplūko šādu iespēju, pavēstīja Skingslija, norādot, ka sarunas par šo jautājumu šogad veikušas arī Lielbritānijas un Kanādas centrālās bankas.

“Zemais skaidras naudas izmantošanas apjoms Zviedrijā nozīmē, kas šis mums ir krietni aktuālāks jautājums, nekā vairumam citu centrālo banku,” skaidroja Skingslija.

Viņa gan uzsvēra, ka gadījumā, ja Zviedrijas Banka izdotu e-kronu, tā neaizstātu skaidru naudu, bet gan būtu kā papildinājums.

 


Foto: irishtimes

Saistītās tēmas: DigitālāValūtaZviedrijasCentrālāBanka

youtube icon
Abonēt youtube