Bijušais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un viņa sieva Marija piektdien tika pārbedīti pēc līķu ekshumācijas un autopsijas, kas bija nepieciešamas jaunajai izmeklēšanai par 2010.gada aviokatastrofu Krievijā, kurā gāja bojā Kačiņsku pāris un vēl 94 cilvēki.

Pārbedīšanas dievkalpojums pēc Romas katoļu baznīcas tradīcijām notika Svētā Leonarda kapenēs Krakovas Vavelas katedrālē, kur ir apbedīti daudzi Polijas rakstnieki un karaļnama locekļi.

Dievkalpojumu apmeklēja Polijas prezidents Andžejs Duda, pirmā lēdija Agata Kornhauzere-Duda un premjerministre Beata Šidlo.

Homīliju nolasīja Krakovas arhibīskaps kardināls Stanislavs Dzivišs, kurš ir bijis nelaiķa pāvesta Jāņa Pāvila II personīgais sekretārs.

Dievkalpojumā bija klāt arī Leha Kačiņska dvīņubrālis Jaroslavs Kačiņskis, kurš ir Polijā valdošās konservatīvās partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) līderis, kā arī Leha un Marijas Kačiņsku meita Marta Kačiņska.

Kapavieta, kur sākotnēji atdusējās Kačiņsku pāris, ekshumācijas gaitā tika bojāta. Divu dienu laikā no balta Karrāras marmora tika izveidota jauna kapavieta, kur redzams Polijas valsts simbols kronētais ērglis un Kačiņsku pāra dzimšanas un nāves dati.

Kačiņska un viņa sievas mirstīgajām atliekām bija veikta detalizēta autopsija ar mērķi noteikt viņu nāves un aviokatastrofas cēloņus.

Izmeklēšanās, kuras atsevišķi veica Polija un Krievija uzreiz pēc katastrofas, tika secināts, ka to izraisījušas apkalpes kļūdas sliktos laikapstākļos. Tomēr vēl pastāv aizdomas par šo katastrofu daļēji tāpēc, ka Krievijā veiktās upuru identifikācijas un autopsijas bija ar defektiem.

Daudzi Jaroslava Kačiņska politiskie piekritēji uzskata, ka lidmašīna tikusi notriekta tīši sarīkotā sprādzienā, un vaino Krieviju un toreizējo Polijas premjerministru Donaldu Tusku, kurš tagad ir Eiropadomes prezidents.

Analītiķis Mareks Migalskis sacīja, ka Jaroslava Kačiņska partija PiS veicina šādus uzskatus, jo tie saliedē partijas elektorātu.

Privātā radiostacija RMF FM ziņoja, ka neoficiāli esot uzzinājusi to, ka ievainojumi uz Kačiņsku pāra mirstīgajām atliekām ir tipiski lidmašīnas katastrofai, nevis sprādzienam.

Amatpersonas ir paziņojušas, ka jauno autopsiju rezultāti ir gaidāmi četru mēnešu laikā.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: AutopsijaLehs Kačiņskis

youtube icon
Abonēt youtube