Cik no mums var apgalvot, ka regulāri iet aukstā dušā? Ja atrodies vietā, kur auksts klimats ir norma, šis skaitlis ir vēl mazāks.

Kā izrādās, auksts ūdens mums sniedz daudz vairāk laba, nekā vispār varam iedomāties – tas aizskalo sviedrus, netīrumus, vecās ādas šūnas, baktērijas un vīrusus.

Auksta duša palielina ķermeņa modrību. Dziļā elpošana ir mūsu šokētā ķermeņa atbilde un veids, kā uzturēt ķermenī siltumu. Tādā veidā mēs palielinām kopējā uzņemtā skābekļa daudzumu tajā. Tāpat šis aukstums paātrina sirdsdarbību, veicinot asinsplūsmu organismā, kas mums dod papildu enerģijas lādiņu.

Jāpiemin, ka karstam ūdenim ir tieksme sausināt ādu, tādēļ iesaka mazgāties vēsā ūdenī, jo tas savelk poras, padarot ādu tvirtu, pasargājot to no iespējamās poru aizsprostošanās un noteikti – ādas sausuma.

Auksts ūdens uzlabo asinsriti, veicinot asins apriti mūsu orgānos, kas palīdz cīnīties ar dažādām sirds un ādas problēmām. Tiklīdz auksts ūdens nonāk uz mūsu ādas, tiek pastiprināta asins plūsma artērijās, tās sāk plūst daudz spēcīgāk un jaudīgāk, palīdz saglabāt sirds veselību. Šādas dušas var mazināt arī asinsspiedienu, attīrīt artērijas un uzlabot imūnsistēmu.

Tiem, kas vēlas nomest svaru, jāpiemin, ka auksts ūdens pozitīvi iedarbojas uz sportistiem un tiem, kas cīnās ar lieko svaru. Mūsu ķermenī ir divu veidu tauki – baltie un brūnie. Baltie tauki veidojas tad, kad uzņemam vairāk kalorijas, nekā spējam patērēt diena slaikā. Šie tauki uzkrājas vēdera, muguras, cisku un kakla rajonā, un cīņa ar šiem taukiem ir visai smaga. Toties brūnie tauki ir tie labie tauki. Tie rada siltumu mūsu ķermenī un tie aktivizējas tad, kad mums ir auksti, tas nozīmē, ka auksts ūdens veicina brūno tauku aktivitāti, kas atkal nozīmē, ka mums ir iespēja notievēt.

Auksta duša uzreiz pēc treniņa lieliski spēj mazināt iespējamās muskuļu sāpes, tas regulē ķermeņa temperatūru, cīnoties ar hroniski aukstām rokām un kājām un mazina pārmērīgu svīšanu. Neseni pētījumi liecina, ka auksta duša spēj mazināt depresiju un stimulē smadzeņu darbību.

Jāpiemin, ka auksta duša vīriešiem var palielināt testosterona līmeni un auglību.

Tātad aukstai dušai ir savas priekšrocības. Vēl izvēlēsies karstu dušu? 🙂

Saistītās tēmas: auksta dušapadomiveselība

youtube icon
Abonēt youtube