Eiropas Parlamenta (EP) šā gada “Lux” kino balvu ieguvis Vācijas, Austrijas un Rumānijas kopdarbs – filma “Tonijs Erdmanis”, kuras sižetā atklātas sarežģītas attiecības starp tēvu un meitu mūsdienu korporatīvajā kultūrā.

Kā aģentūru BNS informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, EP prezidents Martins Šulcs savā runā sveica visus trīs finālistus, ieskaitot balvu ieguvušās filmas režisori Marenu Adi un viņas komandu.

“Šī filma, kas ir tumšas komēdijas un jautras drāmas kombinācija, apraksta sarežģītas, trauslas un dažbrīd absurdas attiecības starp jaunu sievieti, kas emigrējusi, un viņas tēvu. Tā kodolīgi apraksta, kā ģimenes attiecības maina un ietekmē mūs novecojošā un konkurējošā sabiedrībā. Filma nepiedāvā vienkāršas atbildes, bet caur jautrības viļņiem iedrošina mūs meklēt to, kas jāsargā un jālolo,” pauda Šulcs.

Pārējās divas filmas, kas tika nominētas 2016.gada finālam, bija Francijas, Tunisijas, Beļģijas un Apvienoto Arābu Emirātu kopdarbs “Atverot acis”, kuras režisore ir Leila Bouzida, un Francijas, Šveices kopdarbs “Mana dzīve kā ķirbjagalvai” ar režisoru Klodu Barras.

EP “Lux” kino balvas uzvarētāju katru gadu nosaka EP deputātu balsojumā. EP apmaksā visu trīs finālā tikušo filmu tulkošanu un subtitrēšanu 24 Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās. Turklāt uzvarējusī filma tiks pielāgota arī cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, kā arī saņems atbalstu tās starptautiskai popularizēšanai.

EP “Lux” kino filmu dienu pasākuma laikā, kas notiek no septembra līdz decembrim, visas trīs filmas tiek demonstrētas 28 ES valstīs. Filmu izrādīšanas mērķis ir veicināt Eiropas kino apriti, lai dalītos ar tā daudzveidību eiropiešu vidū, cik daudz vien iespējams, un raisītu diskusijas par nozīmīgiem jautājumiem sabiedrībā, kas atspoguļoti izvēlētajās filmās.

Saistītās tēmas: Kino BalvaluxTonijs Erdmanis

youtube icon
Abonēt youtube