Ko jūs teiktu par apgalvojumiem, ka cilvēks nav tas, kas viņam pieder, ka brīvdienas nav jāpavada iepirkšanās centros, Ziemassvētki nav paredzēti tirdzniecības apjomu palielināšanai, dāvināt nav pienākums un dāvanu vērtība nav vienāda ar to cenu?

26.novembrī biedrība “Zaļā brīvība” kopā ar “homo ecos:” projektu “Repair Cafe” no 14.00 – 19.00 Kaņepes kultūras centrā aicina atzīmēt “Dienu bez iepirkšanās”. Programmā – radošās darbnīcas, dizainera Toma Mazjāņa lekcija par viņa īstenotajiem “upcycling” projektiem un filma “Minimālisms: dokumentālā filma par būtisko”.

“Dienas bez iepirkšanās” (angliski – Buy Nothing Day) datums sakrīt ar tā saukto “Melno piektdienu”, kas Ziemeļamerikā ir sākums plašām izpārdošanām pirms Ziemassvētkiem. Kustība tika aizsākta 1992.gadā Kanādā kā protests pret patēriņa kultūru, lai izgaismotu iepirkšanās drudža vides, sociālo un psiholoģisko ietekmi.

Programma

14.00 Dizainera Toma Mazjāņa lekcija par viņa īstenotajiem “upcycling” projektiem

15.00 Repair cafe #6

Griķu spilvenu šūšanas darbnīca

Spilvens nav vienmēr jāpērk veikalā, tu to vari uztaisīt arī pats no second hand audumiem un griķu sēnalām. Griķu spilveni ir elpojoši, sildoši ziemā, un patīkami atvēsinoši vasarā.

Papīra pārstrādes darbnīca

Ja tev mājās ir vecas avīzes un žurnāli, kuri stūrī krāj putekļus, tad ņem tos sev līdzi, un iemācies atkal pārstrādāt papīrā. Būs iespēja apgūtās zināšanas likt uzreiz lietā, lai uztaisītu svētku kartiņu, ko decembrī nogādāsim tiem, kuriem nepieciešams papildu uzmundrinājums!

Ziemas(svētku) dekorācijas DIY

Tuvojas Ziemassvētki, un tu vēlies mājās radīt svētku sajūtu? Izdekorē istabu vai iekar Ziemassvētku eglītē jaunu, skaistu mantiņu, ko esi taisījis pats, izmantojot tev nevajadzīgas lietas un to, ko piedāvā daba! Darbnīcā mēs tev parādīsim dažus piemērus, kā lietām (ko varbūt taisījies izmest) dot otru dzīvību, radot ko pavisam jaunu.

18.00 “Minimālisms: dokumentālā filma par būtisko”

Kā dzīvot labāk ar mazāk? “Minimālisms: dokumentālā filma par būtisko” stāsta par minimālisma niansēm un dod iespēju ielūkoties cilvēku – minimālistu – dzīvēs. Filma rāda kā ģimenes, uzņēmēji, mākslinieki, žurnālisti, zinātnieki un pat izbijis Volstrītas brokeris cenšas dzīvot piepildītu dzīvi ar mazāk – mazāk pērkot, mazāk patērējot un kritiski izvērtējot savas vajadzības.

Saistītās tēmas: Diena bez iepirkšanās

youtube icon
Abonēt youtube