No Dubaijas līdz Abu Dabi tikai 12 minūtēs? Kāpēc gan nē. Jaunā transporta tehnoloģija, kas angļu valodā tiek dēvēta par “Hyperloop”, būs uz to spējīga.

Šī jaunā tehnoloģija ļautu cilvēkiem ceļot ātrāk nekā ar lidmašīnu. Speciālas pasažieru “pākstis” jeb speciāla pasažieru platforma burtiski lidināsies (magnētiski) tuneļu iekšpusē. No tuneļa gandrīz pilnībā tiek izņemts gaiss, izveidojot vakuumam līdzīgus apstākļus. Vakuums un magnētiskā “lidošana” samazina berzi un gaisa pretestību.

Tā dēvētā “hyperloop” nodalījums jeb “pāksts” varētu sasniegt līdz pat 1200 km/h lielu ātrumu. Šis projekts šobrīd tiek plānots tiešu Arābu pussalā. Salīdzinājumam – ar jauno transporta veidu no Dubaijas līdz Abu Dabi pasažieris varēs nokļūt vien 12 minūtēs, kamēr ar mašīnu tas aizņemtu 2 stundas. Tas ir 150 kilometrus tāls ceļš.

Zinātniskā fantastika? Nē, tā ir realitāte. “Hyperloop One” demonstrēja savu dzinējspēka sistēmu jau šī gada maijā. Kompānija jau ir nodrošinājusi projektam finansējumu 80 miljonu ASV dolāru apmērā. Pilno sistēmu plānots testēt jau 2017. gadā. Tiek minēts, ka pirmie pasažieri varēšot tikt pārvadāti 2020. gadā.

Saistītās tēmas: HyperloopTehnoloģijastransports

youtube icon
Abonēt youtube