Šodien Liepājā notiks Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) rīkots gājēju drošības reids, lai mudinātu visus Latvijas iedzīvotājus tumšajā laikā rūpēties par sevi un līdzcilvēkiem, uzvelkot gaismu atstarojošu vesti vai apģērbu, aģentūru BNS informēja CSDD.

Kampaņa tiek veikta sadarbībā ar Valsts policiju un Latvijas Samariešu apvienību (LSA). Tās sākums būs plkst.16 pie CSDD Liepājas nodaļas Brīvības ielā 148.

CSDD ilggadējais sadarbības partneris LSA jau vairākus gadus nodrošina atstarojošo vestu nogādi līdz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem tās ir visvairāk vajadzīgas un kuriem, iespējams, trūkst līdzekļu, lai vesti nopirktu. Šogad 20 000 vestu tiks izdalīti kā pieaugušajiem, tā arī bērniem.

Šā gada desmit mēnešos Kurzemes reģionā ceļu satiksmē bojā gājuši trīs, bet ievainoti – 49 gājēji. Pēdējā traģēdija uz Ventspils šosejas notika pirmdienas vakarā, kad Talsu novadā automašīna uzbrauca uz ceļa stāvošam vīrietim, kurš notikuma vietā gāja bojā.

Kā liecina CSDD apkopotie ilggadējie statistikas dati, oktobrī, novembrī un decembrī ceļu satiksmē cieš tikpat daudz cilvēku, cik gada pirmajos deviņos gaišajos mēnešos. Šogad desmit mēnešos Latvijā bojā gājuši 36 gājēji, kas ir par pieciem mazāk nekā pērn desmit mēnešos, bet ievainoto gājēju skaits ir gandrīz 700.

Autovadītājs gājēju bez gaismu atstarojošas vestes uz ceļa pamana tikai 25-40 metru attālumā. Ja vadītājs brauc ar ātrumu 90 kilometri stundā, šo ceļa posmu viņš veic 1-2 sekundēs, kas ir pārāk mazs laiks, lai noreaģētu un nobremzētu vai apbrauktu gājēju. Savukārt atstarotāja atspīdināto gaismu autovadītājs pamana 140 metru attālumā, ja transportlīdzeklis brauc ar iedegtiem tuvās gaismas lukturiem, bet 400 metru attālumā – ja iedegti tālās gaismas lukturi.

Saistītās tēmas: CSDDDrošībaLiepājareids

youtube icon
Abonēt youtube