Pirmā Advente jau klauvē pie durvīm. 27. novembrī oficiāli sāksies Adventes laiks, kad ik svētdienu savā Adventes vainagā iedegsim pa vienai svecei, simbolizējot 4 svētdienas pirms Ziemassvētkiem.

Vārds „advents” nāk no latīņu valodas, kas nozīmē „atnākšana” vai „nākšana”, un Adventa laiks simboliski kristiešus aicina sagatavoties Jēzus Kristus atnākšanai jeb piedzimšanai. Jāteic, ka Ziemassvētki – 24. decembris nav vēsturiskais Jēzus Kristus dzimšanas datums. To par Dieva Dēla dzimšanas datumu noteica kristīgā baznīca, svētkus pieskaņojot pirmskristīgajiem dažādu tautu pagānu svētkiem, ziemas saulgriežiem.

Kāpēc Adventes vainagā ir četras svecītes?

Advente tiek saistīta ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šajā laikā no egļu zariem pītajā Adventes vainagā tiek dedzinātas četras sveces, kas simbolizē katru svētdienu pirms Ziemassvētkiem (kopā tās ir četras). Luteriskajā baznīcā pirmā svece tiek dēvēta par pravieša sveci, simbolizējot cerību jeb Kristu, otrā ir Betlēmes svece, apzīmējot aicinājumu uz pestīšanu, trešā ir ganiņu svece, kas simbolizē prieku, bet ceturtā ir eņģeļu svece jeb mīlestība.

Adventes laika būtisks simbols ir vainags jeb aplis, kas apzīmē mūžību un vienotību, gaismas uzvaru pār tumsu. To veido no mūžzaļiem priežu vai egļu zariem, kas simbolizē cerību un mūžīgo dzīvību, apvienojumā ar 4 Adventes svecēm tiek veidots īpašs gaismas un mūžības simbols.

Adventes laikā tiek uzskatīts, ka visspēcīgākā ir tieši violetā krāsa, kurai jāliecina gan par gavēņa laiku, gan Ķēniņa ierašanos uz Zemes. Violetā krāsa dominē arī priesteru un mācītāju amata tērpos, altārsegās, kas nozīmē augstāko prieka izpausmi, taču Ziemassvētkos tā tiek nomainīta pret balto krāsu.

Piedāvājam jums dažādus Adventes vainagu piemērus, kurus skaisti varēsiet pagatavot un nolikt mājās goda vietā, lai skaisti un silti varētu sagaidīt Ziemassvētkus.

Saistītās tēmas: AdventeAdventes vainagsidejasZiemassvētki

youtube icon
Abonēt youtube