Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) Ētikas komisija asi nosoda orgānu donores personas datu publiskošanu atsevišķās Latvijas tīmekļvietnēs, nosaucot to par nekrietnu un nepamatotu iejaukšanos personu privātajā dzīvē.

LŽA Ētikas komisija aicina citus medijus nepārpublicēt šo informāciju, lai novērstu atkārtotu iejaukšanos orgānu donores tuvinieku personiskajā dzīvē.

Tāpat LŽA Ētikas komisija aicina abu tiešsaistes vietņu īpašniekus izdzēst publicēto un padarīt informāciju nepieejamu, kā arī publiski atvainoties mirušās donores tuviniekiem par profesionālās ētikas pārkāpumu.

Komisija vērš uzmanību, ka orgānu donoru anonimitāti aizsargā likuma “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” 15.pants, tāpēc lūdz tiesībsargājošās institūcijas izvērtēt, vai atbildīgie par iepriekš minēto rakstu publiskošanu nav pārkāpuši arī normatīvos aktus.

Iepriekš Latvijas transplantācijas centra “Balttransplant” speciālisti jau norādīja, ka orgānu donora un saņēmēja savstarpējo anonimitāti aizsargā likums un izteikt minējumus par iespējamo donoru ir neētiski.

Lai netiktu ietekmētas orgāna ziedotāja un saņēmēja tiesības, kā arī sabiedrības attieksme pret ziedošanu kopumā, transplantalogi aicina ievērot Latvijas un starptautiskajās tiesību normās noteiktos principus par donora un recipienta savstarpējo anonimitāti.

“Jebkādi centieni identificēt ziedotāju ir nepieņemami un neētiski, jo šādā veidā var tikt ietekmētas orgāna ziedotāja un saņēmēja tiesības,” uzsver “Balttransplant” nodaļas vadītājs Jānis Jušinskis.

Saistītās tēmas: DonorsLŽA Ētikas komisijapersonas dati

youtube icon
Abonēt youtube