Indijas premjerministrs Narēndra Modi plāno ekonomisko vētru. Tās sākums atspoguļojas viņa lēmumā likvidēt 500 un 1000 rūpiju naudaszīmes. Pavisam nesen premjers virzīja savas ambīcijas tālāk un aicināja iedzīvotājus kļūt par bezskaidras naudas sabiedrību.

Modi par saviem plāniem teica: “Es saviem mazo tirgotāju brāļiem un māsām vēlos pateikt, ka šī ir lieliska iespēja, kā cilvēks var ieiet digitālajā pasaulē.” Naudaszīmju likvidācija ir izņēmusi 80% no valsts valūtas apgrozības un cēlusi komerciju virtuālajā vidē. “Mēs lēnām varam pāriet no neliela daudzuma skaidras naudas sabiedrības uz bezskaidras naudas sabiedrību,” stāstīja premjers saviem klausītājiem.

Sākotnējais nodoms aizliegt divas banknotes ir daļa no centieniem kropļot tik ļoti spēcīgo melnā tirgus ekonomiku. Modi teica, ka viltošana bijusi nežēlīga un apgalvoja, ka aizliegums varētu palīdzēt cīņā ar nodokļu nemaksāšanu, kukuļošanu un terorisma finansēšanu. Tomēr premjers piebilda, ka pašreiz “100% bezskaidras naudas sabiedrība neesot iespējama”, taču izrādīja vēlmi sākt “kustināt riteņus” un darboties pie tā.

ŗ

Credit Suisse” lēš, ka 90 % no visiem darījumiem Indijā tiek veikti skaidrā naudā. Ne tikai pāreja uz bezskaidras naudas sabiedrību būtu sarežģīts loģistikas šķērslis, bet arī ļoti grūts kulturālā ziņā. Indijā nav īpaši spēcīgi attīstītas digitālo maksājumu metodes un cilvēki nav pazīstami ar to, kā šīs metodes izmantot. Modi mudināja jaunākus cilvēkus, kuri saprot tehnoloģijas, mācīt vecāka gada gājuma cilvēkiem tās izmantot.

Lai gan šķiet, ka pāreja uz bezskaidras naudas sabiedrību ir ārkārtīgi ilgs projekts, Modi ir pierādījis savu vēlmi veikt drosmīgus lēmumus saistībā ar tūlītējām negatīvajām sekām.

Saistītās tēmas: DigitāliIndijaMaksājumi

youtube icon
Abonēt youtube