Šodien plkst.17 kinoteātrī “K.Suns” notiks ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) organizētie dokumentālā kino seansi, informēja pasākuma organizatori.

Seansos demonstrēs filmas “Nice People” un “The Guerilla Son”. Filmas būs zviedru valodā ar subtitriem angļu valodā.

Kino starplaikā būs integrācijas mentora Karla Bjoršmarka, kurš ieradies vizītē Rīgā, performance. Bjoršmarks kopā ar viņa audzēkņiem no Sīrijas un Kongo demonstrēs arābu bungu spēli un repu zviedru, franču un lingalas valodā. Viņš apmeklētājiem piedāvās arī nelielu retrospekciju par savu pēdējo trīs gadu darbu filmu un fotogrāfiju formātā. Bjoršmarks Latvijā nodzīvojis 20 gadus un tekoši runā latviešu valodā. Pirms dažiem gadiem viņš pārcēlās uz Zviedriju, lai strādātu kā integrācijas mentors Kungsgordas ģimnāzijā Zviedrijas pilsētā Norčēpingā.

Tāpat pasākumā zviedru fotogrāfs Bjorns Dālgrens piedāvās interaktīvu foto izstādi.

“Nice People” ir stāsts par jaunu cilvēku grupu no Somālijas, kas, bēgot no kara, nonākuši Zviedrijā. Ar vietējā uzņēmēja palīdzību viņi izveido pasaulē pirmo somāliešu bendija komandu, kas viņus aizved aizraujošā ceļojumā līdz Sibīrijai. Filmas stāsts ir par rasismu, bailēm no svešā un drosmi pamēģināt darīt kaut ko tādu, ko neviens cits vēl nav darījis.

Savukārt filma “The Guerilla Son” stāsta par kurdu Zanjaru Adami, kurš Zviedrijā ieradies piecu gadu vecumā. 23 gadus vēlāk viņš grib noskaidrot, kāpēc vecāki nosūtījuši viņu uz svešu zemi vienu pašu. Tikmēr Zanjara tēvs Tahers cenšas aizmirst savas dzīves agrākos notikumus – partizāna gaitas, spīdzināšanas un brāļa slepkavību. Tahera dēls tomēr pieprasa atbildes, un viņi abi kopā atgriežas Irākā kurdu reģionā. Filmas varoņi piedzīvo lielāko pārbaudījumu tēva un dēla attiecībās.

 

 

Saistītās tēmas: Dokumentālais kinoKsuns

youtube icon
Abonēt youtube