80% sieviešu apgalvo, ka mēnešreižu laikā viņas daudz sliktāk guļ, jo sāp vēders, ir jutīgas krūtis, vēdera uzpūšanās un galvassāpes. 

Mēnešreizēm sākoties, organismā krītas estrogēna līmenis (palēninās vielmaiņa) un tu kļūsti miegaina. Tāpat menstruāciju laikā mēs retāk piedzīvojam miegu, kurā sapņojam. Smagas mēnešreizes var novest pie anēmijas (samazinās dzelzs līmenis) un nemierīgo kāju sindroma, ka kājās ir sajūta, ka visu laiku nepieciešams staigāt, jo miera stāvoklī tās jūtas savādi.

Menstruācijas mūsu ikdienas dzīves kvalitāti ietekmē dažādi, un katra šo procesu izjūt pavisam citādāk. Tādēļ arī simptomi atšķiras, tomēr viena no izplatītākajām lietām ir miega traucējumi. Lai to uzlabotu, mēs piedāvājam vairākas iespējas, kā to izdarīt.

1. Palielini uzņemtā šķidruma daudzumu: tas palīdzēs no organisma izskalot lieko nātriju, kas izraisa ūdens aizturi un vēdera uzpūšanos tieši pirms un mēnešreižu laikā. Tas palīdzēs mazināt diskomfortu, palīdzot iemigt.

2. Uzņem papildu kalciju: pētījumi lieca, ka 1,2000 miligrami kalcija dienā, par 50% samazina pirmsmenstruālā sindroma simptomus. Par 36% samazinās vēdera uzpūšanās, par 54% mazāka kāre pēc saldumiem, un samazinās garastāvokļa svārstības. Tāpat uzlabojas miega kvalitāte.

3. Uzņem 400 mg magnija: pētījumi liecina, ka magnijs ietekmē garastāvokli – palielinās serotonīna līmenis. Kombinācijā ar kalciju, magnijs ir lielisks mikrorelaksants jeb vienkāršāk – nomierina, kas nozīmē, ka būs daudz labāks miegs.

4. Uzņem 100 mg B6 vitamīna: tas palīdz saražot pietiekami daudz serotonīna. Taču esi piesardzīga, citus B6 vitamīns uzlādē un dod īpaši daudz enerģijas.

5. Pēc diviem dienā nekādas kafijas: kafijā esošais kofeīns veicina nemieru, kas vakarā neļaus iemigt.

6. Nedzer neko alkoholisku vismaz 3 stundas pirms miega: pirmsmenstruālais sindroms var veicināt alkohola spēcīgāku ietekmi vairāk nekā citās dienās. Iespējams, alkohola lietošanas laikā jutīsies miegaina, tomēr tas neļaus tev ieslīgt dziļajā miega stadijā, kas ir īpaši svarīga, lai mēs pamostos izgulējušies un apmierināti.

 

Saistītās tēmas: mēnešreizesmiegsveselība

youtube icon
Abonēt youtube