Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps svētdien paziņojis, ka prezidenta vēlēšanās būtu ieguvis vairāk balsu nekā viņa sāncense demokrāte Hilarija Klintone, ja vien nelikumīgi nebūtu nobalsojuši vairāki miljoni cilvēku.

“Līdzās graujošai uzvarai elektoru kolēģijā es arī saņēmu visvairāk balsu, ja atskaita miljoniem cilvēku, kas nobalsoja nelikumīgi,” viņš ierakstīja vietnē “Twitter”, tā reaģējot uz gaidāmo balsu pārskaitīšanu Viskonsinā.

Ne Tramps, ne arī viņa padomnieki nesniedza pierādījumus par šādu masveidīgu nelikumīgu balsošanu. Jaunievēlētais prezidents arī neatklāja, kāpēc viņš iebilst pret balsu pārskaitīšanu, ja krāpšana vēlēšanās bijusi tik nopietna problēmu.

Neviens vēlēšanu novērotājs nav norādījis uz šādu krāpšanu.

Klintone vēlēšanās valsts mērogā saņēma par 2,2 miljoniem vairāk balsu nekā Tramps, tomēr republikāņu kandidāts guva uzvaru elektoru kolēģijā līdz ar to arī vēlēšanās kopumā.

Svētdien vēlu vakarā atgriezies Ņujorkā no Floridas, kur viņš pavadīja Pateicības dienas brīvdienas, Tramps tviterī apgalvoja, ka krāpšanās balsojumos notikusi vairākos štatos.

“Nopietna vēlētāju krāpšana Virdžīnijā, Ņūhempšīrā un Kalifornijā. Kāpēc mediji par to neziņo? Nopietna neobjektivitāte – liela problēma,” norādīja Tramps.

Kaut arī balsu pārskaitīšanu Viskonsinā pieprasījusi Zaļo partijas prezidenta amata kandidāte Džila Steina, arī demokrātes Klintones kampaņa apliecinājusi, ka pievienosies procesam.

Trampa padomniece Kelienna Konveja svētdien deva mājienu – ja demokrāti pārmērīgi uzstās uz balsu pārskaitīšanu Viskonsinā, Tramps savu nesen pausto apņemšanos nesaukt Klintoni pie atbildības e-pastu lietā varētu mainīt.

Demokrātu vēlēšanu jurists Marks Ēriks Eliass vēl sestdien sociālās žurnālistikas platformā “Medium.com” apliecināja, ka demokrātu kampaņa piedalīsies balsu pārskaitīšanā arī Mičiganā un Pensilvānijā, ja tāda tiks panākta.

Tramps balsu pārskaitīšanu nosaucis par “krāpšanu”.

Tikmēr eksperti norāda, ka vēlēšanu rezultātu grozīšana balsu pārskaitīšanas rezultātā esot ļoti mazticama, taču tā var veicināt debašu turpināšanos par Trampa ievēlēšanas leģitimitāti.

Saistītās tēmas: nelikumīgiTrampsvēlēšanas

youtube icon
Abonēt youtube