Lai Finanšu ministrijas pārstāvji ir teikuši, ka Saeimas deputātu “kvotas” nākamā gada budžetā bija aptuveni 20 miljoni eiro, šī summa bijusi lielāka – ap 28 miljoniem eiro, aplēsis izdevums “Ir”.

“Ir.lv” aprēķini liecina, ka “kvotu” apmērs šogad sasniedzis rekordlielu summu – 27,9 miljoni eiro. No šīs naudas atvēlēti apjomīgi līdzekļi gan lieliem infrastruktūras projektiem pašvaldībās, gan arī daži simti vai tūkstoši krietni vien mazākiem projektiem.

Lielākās summas atvēlētas trīs koalīcijas partiju – Zaļo un zemnieku savienības, “Vienotības” un nacionālās apvienības “Visu Latvijai”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputātu priekšlikumiem. Piemēram, 1,55 miljoni tikuši gan Ventspils olimpiskā centra attīstībai, gan Liepājas tenisa kortu celtniecībai. Vēl 1,1 miljons atvēlēts Valmieras stadiona rekonstrukcijai un citiem mērķiem. Kopumā koalīcijas deputātu iesniegtajām iniciatīvām iedalīti 13,7 miljoni eiro.

Lai gan nauda izdalīta lielākoties koalīcijas deputātu priekšlikumiem, atbalstīti arī 14 partijas “Saskaņa” ierosinājumi 129 000 eiro apmērā. Nauda tiks baznīcām, skolām un slimnīcām.

Vislielākais finansējums no “deputātu kvotām” ticis sporta nozarei – 10,5 miljoni eiro, kam seko 7,8 miljonu eiro finansējums infrastruktūras vai komunālajiem projektiem pašvaldībā. Vairāk nekā 2 miljoni eiro piešķirti baznīcu remontiem, vēl 2,6 miljoni eiro atvēlēti dažādiem izglītības projektiem, 3,4 miljoni eiro tiks kultūras iestādēm vai pasākumiem. Salīdzinoši mazāka summa – 860 000 eiro paredzēti dažādiem sociāliem mērķiem un 630 000 eiro – sabiedriskajām organizācijām.

Kā norāda izdevums, lielākie finanšu līdzekļi tiks tām pašvaldībām, kurām ir saistība ar valdošajām partijām. Līdere ir Ventspils, kas no “deputātu kvotām” saņems 4,1 miljonu eiro. Otrajā vietā ir Liepāja ar 1,7 miljoniem eiro, bet Rēzekne un novads saņems 1,4 miljonus eiro.

Puse no “deputātu kvotām” sadalīta atsevišķiem maziem projektiem – gandrīz 200 finansējuma saņēmējiem summas ir mazākas par 20 000 eiro.

Kā ziņots, Saeima aizvadītajā nedēļā pēc aptuveni 20 stundas ilgas sēdes pieņēma nākamā gada valsts budžetu, kurā plānotie ieņēmumi ir lielāki nekā 8 miljardi eiro, savukārt izdevumi – ap 8,4 miljardiem eiro, līdz ar to plānots budžeta deficīts.

Saistītās tēmas: KvotasSaeimas deputāti

youtube icon
Abonēt youtube