Aizsardzības ministrija (AM) sagatavojusi grozījumus likumā, kas pašreizējo 70 eiro vietā paredzēs līdz 2000 eiro lielu naudas sodu par nelikumīgu iekļūšanu armijas bāzēs.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, šobrīd Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktā sankcija par patvaļīgu iekļūšanu militārajos vai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apsargājamos objektos ir nesamērīgi maza un to varētu uzskatīt par efektīvu prevencijas līdzekli tikai tajā gadījumā, ja persona iekļūst militārajā vai NBS apsargājamā objektā aiz neuzmanības, skaidro AM.

Personai, kas tīši patvaļīgi iekļuvusi militārajā vai NBS apsargājamā objektā ir nepieciešams paredzēt bargāku sankciju. AM atgādina, ka 2015. gada jūnijā notika provokācija, kad divi Krievijas pilsoņi mērķtiecīgi un nesankcionēti iekļuva Ādažu militārās bāzes teritorijā, pārkāpjot pāri žogam.

Tādējādi likumprojekts paredz saukt personu pie administratīvās atbildības par patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos vai NBS apsargājamos objektos, nosakot maksimālo sankciju – līdz 2000 eiro.

Savukārt militāro objektu bojāšana var traucēt NBS pilnvērtīgi veikt savus uzdevumus, bet dažādi militārā aprīkojuma bojājumi krīzes situācijā var izraisīt ļoti smagas sekas. Tādējādi arī par militāro objektu aprīkojuma bojāšanu likumprojekts paredz piemērot maksimāli lielu naudas sodu – fiziskajām personām līdz 2000 eiro, bet juridiskajām personām līdz 20 000 eiro.

Grozījumus nākamnedēļ skatīs valdībā.

Šobrīd Administratīvo pārkāpumu kodekss par patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos vai militārās policijas apsargājamās teritorijās paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro. Savukārt par militāro objektu aprīkojuma bojāšanu var piemērot naudas sodu līdz 280 eiro.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: AMArmijas Bāzessods

youtube icon
Abonēt youtube