Latvijas smiltsērkšķu audzētāji šogad ir sākuši eksportēt Latvijas smiltsērkšķu eļļu uz ASV, kur tā pieejama Ņujorkas restorānos, pastāstīja Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāvis un Smiltsērkšķu audzētāju apvienības vadītājs Andrejs Brūvelis.

Viņš teica, ka Latvijā audzētos smiltsērkšķus galvenokārt izmanto sulas ražošanā. Taču nesen nozarei pavērusies iespēja eksportēt arī smiltsērkšķu eļļu uz ASV. “Mums ir iestrādes ar ASV, esam ar smiltsērkšķu eļļu jau iekļuvuši Ņujorkas lepnajos restorānos,” sacīja Brūvelis, piebilstot, ka pirmās divas eksperimentālās smiltsērkšķu eļļas partijas uz ASV tika aizvestas pavisam nesen. Sadarbības iespēja pavērusies, jo Smiltsērkšķu audzētāju apvienības vadītājs vairākus gadus aktīvi eksportē smiltsērkšķu stādus uz Kanādu, kur sadarbības partneris sagādāja kontaktus ar potenciālajiem sadarbības partneriem Ņujorkā.

Pēc viņa teiktā, šobrīd smiltsērkšķu eļļa ir pieejama nelielā skaitā izmeklētu Manhetenas restorānu, kuri ir iekļāvuši smiltsērkšķu eļļu savā ēdienkartē kā pārtikas krāsvielu vai dekorācijām ēdienam. “Tas ir tāds šaurs, diezgan ekskluzīvs segments, tā kā to nevar šobrīd saukt par apjomīgu eksportu. Taču, ņemot vērā, cik liela valsts ir ASV un kāda ir šīs valsts ekonomika, mēs varam cerēt, ka nākotnē tas var pāraugt lielākos apmēros. Šobrīd tas ir neliels izmeklētu restorānu loks,” teica Brūvelis, piebilstot, ka saņemtās atsauksmes no Ņujorkas restorānu šefpavāriem liecina, ka tie ir atzinīgi novērtējuši Latvijas smiltsērkšķu eļļu.

Viņš sacīja, ka smiltsērkšķu eļļas eksporta perspektīvas pavērušās, pateicoties ASV iedzīvotāju vēlmei dot priekšroku veselīgam uzturam. “Ja restorāna ēdienkartē ir ierakstīts, ka sorberts vai pudiņš savu spilgto dzelteno krāsu ir ieguvis nevis no burkānu krāsvielas, bet no smiltsērkšķu eļļas, tas uzreiz paaugstina gan restorāna prestižu, gan arī ēdiena kvalitāti. Un klienti ir gatavi par to maksāt, jo mēs šeit Latvijā iegūstam 100% eļļu, kas ir auksti spiesta, kas ir diezgan reti sastopama,” sacīja Brūvelis, piebilstot, ka šādas eļļas cena ir 150 eiro litrā.

Smiltsērkšķu audzētāju apvienības darbības mērķis ir smiltsērkšķu kultūras attīstība, to audzēšanas un pārstrādes popularizēšana. Apvienība sniedz konsultācijas tiem, kas vēlas nodarboties ar smiltsērkšķu un to stādu audzēšanu, kā arī pilnveidot smiltsērkšķu audzēšanas metode.

Saistītās tēmas: ASVeksportsSmiltsērkšķi

youtube icon
Abonēt youtube