Lai gan katrs trešais bankas klients atzinis, ka informācija par pensiju 2.līmeņa apmēru ir būtiska, tomēr 81% nemaz nezina, cik liels kapitāls šajā līmenī ir uzkrāts, kā arī katrs otrais vispār nepārzina savu pensiju plānu, informēja “SEB bankas” komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Riļejeva.

Kā secināts “SEB bankas” klientu veiktajā aptaujā, vājš zināšanu līmenis un maza interese par pensiju 2.līmeņa uzkrājumiem varētu būt saistīta ar to, ka daudzi iedzīvotāji par šo uzkrājumu nedomā kā par saviem personīgajiem uzkrājumiem. Turklāt aptaujas dati liecina, ka vairākums neinteresējas par savu uzkrāto kapitālu, jo nezina, kur iegūt šādu informāciju.

“Diemžēl lielākā daļa klientu pat nenojauš, ka pensiju 2.līmeņa uzkrājumi var kļūt vai jau ir kļuvuši par lielāko finanšu aktīvu, kas cilvēkam pieder dzīves laikā. Ja esat piedalījies pensiju 2. līmenī no tā ieviešanas sākuma 2001.gadā un visu laiku maksāti nodokļi, personīgie uzkrājumi jau tagad veido trešdaļu vai pat pusi no jūsu gada bruto algas,” norādīja “SEB Investment Management” vadītājs Jānis Rozenfelds.

Pēc Latvijas komercbanku asociācijas datiem, 2016.gada trešajā ceturksnī kopējie valsts fondēto pensiju shēmas aktīvi ir pieauguši par 136 miljoniem eiro, kopsummā fondēto pensiju aktīvu vērtība sasniegusi 2.647 miljardus eiro. Kopš valsts fondēto pensiju sistēmas ieviešanas līdzekļu pārvaldītāji sistēmas dalībniekiem ir nopelnījuši aptuveni 432 miljonus eiro. Vidējais uzkrājums uz vienu shēmas dalībnieku 2016.gada septembra beigās sasniedza 2103 eiro.

Latvijā no šā gada pensiju 2.līmenī tiek ieskaitīti 6% no bruto algas, no kuras tiek maksāts sociālais nodoklis. Šo līdzekļu uzskaiti veic Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un bankām vai līdzekļu pārvaldītājiem nav pieejas šiem personīgajiem datiem, līdz ar to arī iespējas nodot informāciju par uzkrājuma apjomu klientiem. Savu individuālo pensiju 2.līmeņa kontu portālā “www.latvija.lv”.

 


Foto: pixabay

 

Saistītās tēmas: Pensiju KapitālsSEB banka

youtube icon
Abonēt youtube