ASV prezidenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšana, kas pirmdien tika uzsākta Mičiganas štatā, trešdienas vakarā tika pārtraukta pēc federālā tiesneša lēmuma ievērot tiesas spriedumu, ka prezidenta kandidāte no Zaļo partijas Džila Steina nav tiesīga pieprasīt šo pārskaitīšanu.

Balsu pārskaitīšanas pārtraukšana nozīmē, ka Donalda Trampa uzvara pār Hilariju Klintoni Mičiganā nav apstrīdama.

ASV apgabaltiesas federālais tiesnesis Marks Goldsmits trešdien atcēla savu agrāko rīkojumu, kas ļāva pirmdien sākt pārskaitīšanu Mičiganā. Viņš to izdarīja pēc štata apelācijas tiesas lēmuma, ka saskaņā ar Mičiganas likumiem Steina kā pārāk maz balsu ieguvusi kandidāte nevar pieprasīt balsu pārskaitīšanu.

“Šī ir uzvara Mičiganas nodokļu maksātājiem un vēlētājiem,” paziņoja štata Republikāņu partijas priekšsēdētāja Ronna Romnija Makdaniela.

Mičiganas vēlēšanu padome paziņoja, ka pēc Goldsmita lēmuma balsu pārskaitīšana tiek pārtraukta. Tā bija uzsākta vairāk nekā 20 šī štata apgabalos, un vēl citi apgabali grasījās to uzsākt ceturtdien.

Mičiganā, kur prezidenta vēlēšanās nodoti 4,8 miljoni balsu, Tramps uzvarēja ar apmēram 10 700 balsu pārsvaru pār Klintoni.

Steina ir pieprasījusi balsu pārskaitīšanu arī Viskonsinā un Pensilvānijā – vēl divos štatos, kur Tramps uzvarēja ar nelielu pārsvaru pār Klintoni.

Viskonsinā pārskaitīšana tika uzsākta pagājušonedēļ un jau ir pārskaitīts vairāk nekā 2,1 miljons no apmēram 3 miljoniem nodoto balsu, bet Klintone tās gaitā ieguvusi tikai 82 papildu balsis. Tramps Viskonsinā guva uzvaru ar vairāk nekā 22 000 balsu pārsvaru pār Klintoni.

Par Steinas pieprasījumu pārskaitīt balsis Pensilvānijā piektdien lems federālais tiesnesis Pols Daimonds Filadelfijā. Šajā štatā, kur nodoti vairāk nekā 6 miljoni balsu, Tramps uzvarējis ar 44 000 balsu pārsvaru.

Steina ir apgalvojojusi, ka balsu pārskaitīšana nepieciešama, lai pārliecinātos, vai balsošanas mašīnas nav bijušas pakļautas hakeru uzbrukumiem. Nav gan nekādu pierādījumu, ka šādi uzbrukumi būtu notikuši.

 


Foto: Gage Skidmore

Saistītās tēmas: Balsu PārskaitīšanaDžila SteinaMičigana

youtube icon
Abonēt youtube