Tā kā daudz tiek runāts par to, mēs zinām un saprotam, cik patiesībā slikts ir cukurs. Pārāk liela tā daudzuma uzņemšana var veicināt otrās pakāpes cukura diabētu, sirds slimības un aptaukošanos. Tomēr jāatzīst, ka mūsdienu pasaules ēdienkartē cukurs tiek iekļauts teju katrā ēdienā, un tā izslēgšana vai samazināšana uzturā var būt liels varoņdarbs. 

Cukura pilnīga izslēgšana no uztura nemaz nav tik laba, un tas nebūt nav veselīgs solis. Augļos ir daudz dažādu vitamīnu, tomēr to sastāvā ir arī cukurs, bet šis ir dabiskais, nevis mākslīgais cukurs. Visa pamatā ir izslēgt tieši mākslīgos cukurus, atstājot dabiskos, bet, protams, ievērojot mēru.

Lai saprastu, kā rīkoties un kā to vispār izdarīt, šeit būs 9 lieliski medicīnas šova “Jautā Dr. Nandi” vadītāja Partha Nandi padomi, ko darīt, lai uzņemtu tikai tik daudz cukura, cik mums ir nepieciešams.

1. Ēd biežāk. Jo mazāk ēdam, jo izteiktāk izjūtam bada sajūtu, kas mūs noved pie vēlmes meklēt našķus, kuri dos mums enerģiju. Tieši tad, kad esam izbadējušies, mums ir tieksme sniegties pēc zemas kvalitātes pārtikas – cepumiem, saldumiem, pusfabrikātiem. Nandi iesaka ēst piecas reizes dienā, taču mazākas porcijas nekā ierasts. Vai arī trīs ēdienreizes, taču to starpā iekļaujot veselīgus našķus – kādu augli, riekstus vai melno šokolādi (70% kakao).

2. Dzer daudz ūdens. Vēl viens veids, kā mazināt bada sajūtu un vēlmi našķoties, ir pietiekams ūdens daudzums ķermenī. Dažkārt mēs slāpes mēdzam sajaukt ar badu, tādēļ ūdens malkošana visas dienas garumā ļaus organismam saprast, vai tas patiešām vēlas uzņemt pārtiku.

3. Ēd svaigu, nevis apstrādātu pārtiku. Pārstrādātā pārtikā mēdz būt daudz cukura (un  nātrija, bet tas ir cits stāsts). Centies izvairīties no jau veikalos pagatavotas pārtikas, kas grezni iepakota kastēs, tā vietā labāk izvēlies, piemēram, ābolus vai banānus ar grieķu vai bezpiedevu jogurtu. Visideālāk, ja savas maltītes vari sagatavot mājās no svaigiem produktiem tā, ka pati zini, ko gatavo un ko dod savam ķermenim.

4. Noteikti izlasi to, kas rakstīts uz iepakojuma. Ja tomēr gadās nopirkt jau safasētu pārtiku, izlasi, kas uz tās rakstīts, kāds ir tās sastāvs. Ja cukurs ir minēts sastāvā, tas nozīmē, ka tas ēdienam ir pievienots papildus. Iemesls, kādēļ mēs tomēr uzņemam tik daudz cukura? Jo bieži vien pārtikai tas tiek pievienots papildus, kaut arī produktā tas jau ir dabiski. Tas nozīmē – cukurs ir dubultots, par piemēru varam minēt pilngraudu maizi un zemesriekstu sviestu.

5. Pievieno garšvielas. Garšvielas kā kanēlis, muskatrieksts, kurkuma var dod ēdienam pavisam citādāku garšu, kura lieliski var aizvietot cukuru. Nandi iesaka kafijai pievienot nevis cukuru, bet kanēli. Ne tikai gardi, bet arī veselīgi.

6. Izgulies. Ja jūties nogurusi, tas liek ķermenim justies vājam, kā rezultātā mums kaut kā jāuzņem enerģija, un tādā gadījumā talkā nāk ēdiens, biežāk ļoti cukurots un pilns ar ogļhidrātiem. Bet patiesībā tad, kad šis uzņemtais cukurs izsīks, jutīsies vēl nogurušāka un bezspēcīgāka. Tādēļ svarīgi ir izgulēties, lai mēs neizjustu nogurumu, kas mūs noved pie pārēšanās un neveselīgas pārtikas uzņemšanas.

7. Atsakies no cukura pamazām. Drastiska cukura izslēgšana no uztura var radīt ārkārtīgi lielu šoku tavam ķermenim un garšas kārpiņām. Tavai apetītei un smadzenēm jārestartējas, tas nozīmē, ka viss ir jādara pakāpeniski. Arī psiholoģiski lēna, apzināta un kontrolēta atteikšanās no cukura ir vienkāršāka nekā, ja to izslēdz absolūti no uztura dienas laikā. Piemēram, ja esi pieradusi kafijai likt divas karotes cukura, tad šodien pieliec tikai vienu. Pēc kāda laika pieliec tikai pusi karotes, bet vēl pēc laika – neliec vispār.

8. Izvairies no produktiem, kam ir zems tauku saturs vai to nav vispār. Ja no ēdienkartes izslēdz produktus, kuros ir tauki, pierādīts, ka sievietes ķersies klāt cukurotiem ēdieniem. Tas nozīmē, ka tu īsti neko neizdari. Tu taukos aizvieto ar cukuru. Neuzņemot produktos, kuros ir tauki, šķiet, ka viss ir lieliski, tomēr ķermenis uzņemto cukuru vienalga pārvērtīs taukos. Tā vietā ēd veselīgās taukvielas, tā nevajadzēs ēdienam pievienot papildu garšas.

9. Ēd šīs veselīgās uzkodas. Tu taču saproti, ka tev ir jāēd… tātad, ko varam ēst? Protams, svaigi dārzeņi, augļi ir lieliska veselīga uzkoda. Tomēr, ja izjūti nogurumu un bada sajūtu, ēd cieti vārītas olas, avokado un riekstus.

 

Saistītās tēmas: cukurspadomisaldumiveselīgs uzturs

youtube icon
Abonēt youtube