Lietuvas parlaments otrdien apstiprināja jaunās Zemnieku un zaļo savienības un Sociāldemokrātu partijas koalīcijas valdības programmu.

Programmu “Ilgtspējīga Lietuva” apstiprināja ar 86 deputātu atbalstu, trīs deputāti balsoja pret to, bet 40 klātesošie deputāti atturējās.

Lietuvas 17.valdības programmā īpaša uzmanība pievērsta sociālajiem jautājumiem, piemēram, pilnīgam ģimenes atbalstam, bērnu adopcijas veicināšanai, bērnu tiesību aizsardzībai, cīņai pret vardarbību un politikai attiecībā uz laiku pirms bērna dzimšanas.

Valdība programmā arī sola censties mazināt alkohola un tabakas pieejamību valstī, palielināt atbildību par korupciju un samazināt valsts institūciju skaitu.

Tāpat programmā ierosināts parlamenta vēlēšanas pārcelt no rudens uz gada sākumu, legalizēt dubultpilsonību un elektronisko balsošanu, pārvietot Vides ministriju un Lauksaimniecības ministriju uz Kauņu, kā arī aizliegt parlamenta deputātiem pildīt ministra amata pienākumus.

Parlamenta opozīcijas partijas programmu kritizē kā pārāk nekonkrētu un norāda, ka tajā nav lielas daļas koalīcijas partiju priekšvēlēšanu solījumu, trūkst politiskās līderības un skaidra jaunās valdības virziena.

Pēc Seima atbalsta valdības programmai saņemšanas jaunie ministri un premjers dos zvērestu un Lietuvas 17.valdība premjerministra Sauļus Skverneļa vadībā varēs sākt darbu.

Kā ziņots, šo valdību izveidojušas oktobrī notikušajā vēlēšanās uzvarējusī Zemnieku un zaļo savienība un trešās vietas ieguvēja, līdz šim pie varas bijusī Sociāldemokrātu partija, kas uzņēmušās atbildību attiecīgi par 11 un trim ministrijām.

Saistītās tēmas: LietuvaparlamentsProgramma

youtube icon
Abonēt youtube