Pašlaik Latvijā mūža pensijas apdrošināšanu izmanto apmēram desmitā daļa no tiem pensionāriem, kam ir iespējams izvēlēties šo risinājumu valsts fondēto pensiju shēmā uzkrāto līdzekļu saņemšanai, šodien žurnālistiem sacīja “Ergo” dzīvības apdrošināšanas vecākais riska parakstītājs Baltijā Andris Dzikavičs.

Tomēr mūža pensija Latvijā kļūst arvien populārāka, par ko liecina parakstīto prēmiju apmērs. Mūža pensijas iespēja Latvijā sāka darboties 2013.gada otrajā pusē. 2014.gadā mūža pensiju jomā tika parakstītas prēmijas 1,18 miljonu eiro apmērā, 2015.gadā – 4,23 miljonu eiro apmērā, bet šogad trīs ceturkšņos parakstīti 6,53 miljoni eiro. Dzikavičs lēsa, ka šogad kopumā mūža pensijas apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoms varētu tuvoties astoņiem miljoniem eiro.

Latvijā 2014.gadā par mūža pensiju tika noslēgti 154 līgumi, pērn – 643, bet šogad – 1098.

Pašlaik Latvijā mūža pensijas pakalpojumu piedāvā četras apdrošināšanas kompānijas – “Ergo Life Insurance SE” Latvijas filiāle, “Compensa Life Vienna Insurance Group SE” Latvijas filiāle, “SEB dzīvības apdrošināšana” un “CBL Life”. Visu šo apdrošināšanas sabiedrību pašlaik noteiktais minimālais uzkrātais kapitāla apmērs, kas dod tiesības iegādāties mūža pensijas polisi, ir 3000 eiro.

“Ergo” aprēķini liecina, ka patlaban mūža pensijas pakalpojuma saņemšanai atbilst tikai 0,5% no kopējā Latvijas pensionāru skaita, bet turpmāko desmit gadu laikā to skaits varētu sasniegt 80 000 personas jeb 17% pensionāru. Arī Latvijas Apdrošinātāju asociācijas vadītājs Jānis Abāšins šonedēļ sarunā ar žurnālistiem prognozēja, ka nākamgad gaidāma laba mūža pensijas segmenta izaugsme.

Latvijā mūža pensijas polisei var būt vairāki varianti ar dažādiem izmaksas risinājumiem. “Ergo” dati liecina, ka klienti izmanto iespēju mūža pensiju saņemt pa daļām, līdzekļus izņemot pēc iespējas ātrāk, tas ir, pirmajos piecos gados pēc pensionēšanās tiek izņemta lielāka summa, līdz ar to pēdējos mūža gados pensionāram paliek mazāk līdzekļu, lai gan tieši tad senioriem nereti ir veselības sarežģījumi un vajadzīga nauda ārstēšanai, sacīja Dzikavičs. Viņa vērtējumā, īsti pareizi tas nav, bet nav arī skaidrs, kā to mainīt.

“Ergo” eksperts stāstīja, ka apdrošinātāja klienti kā lielāko ieguvumu no mūža pensijas polises saredz iespēju noteikt mantinieku, kas apdrošinātās personas nāves gadījumā varēs saņemt neizmaksāto pensijas daļu. Lielākoties kā mantinieki tiek norādīti bērni vai laulātais dzīvesbiedrs. “Ergo” pieredzē ir arī pirmie mūža pensijas mantošanas gadījumi – vienā gadījumā meita mantoja 5000 eiro, ko pensiju 2.līmenī bija uzkrājis viņas tēvs, bet otrajā gadījumā sieva saņēma 5200 eiro pēc laulātā aiziešanas mūžībā.

Ja uzkrātais otrā pensiju līmeņa kapitāls tiek pievienots nefondētajam pensijas kapitālam un to izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, tad otrā pensiju līmeņa uzkrāto kapitālu nav iespējams mantot.

Vidējais “Ergo” mūža pensijas klienta profils rāda, ka klienta uzkrātais pensiju kapitāls ir 8788 eiro, kamēr tirgū vidēji tie ir 5944 eiro. “Ergo” klients vidēji gadā saņem pensiju 780 eiro apmērā un izņem lielāku pensiju pirmajos piecos gados, izvēloties trīs izmaksu posmus.

Kā ziņots, Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Mūža pensijas nodrošināšanai tiek izmantoti valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātie līdzekļi. Lai saņemtu mūža pensiju, pensionējoties ir jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniegums par vēlmi saņemt mūža pensijas apdrošināšanu pie kāda no dzīvības apdrošinātājiem un jānoslēdz ar to mūža pensijas apdrošināšanas līgums.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: ApdroinanaPensija

youtube icon
Abonēt youtube