Latviju decembris ne vienmēr lutina ar bagātām sniega kupenām un ziemīgiem laikapstākļiem. Kā gūt svētku sajūtu pat tad, kad visapkārt viss ir pelēks un drūms? Viens no populārākajiem veidiem, kā to panākt, ir apmeklēt Ziemassvētku tirdziņus. Tajos sastopami baudījumi visām maņām – skan tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, plūst svētku smaržas un acis priecē vietējo amatnieku veikumi. Apdrošināšanas kompānija Compensa iesaka trīs izslavētākās pilsētas, kurp doties pēc svētku sajūtas.

Nemaz tik tālu nav jāmeklē – vairāki ārzemju masu mediji, tostarp CNN un ELLE, par vienu no Eiropas labākajiem un svētku noskaņu raisošākajiem atzinuši Ziemassvētku tirdziņu Tallinā. Ar neskaitāmām lampiņu virtenēm izgaismotais tirgus laukums, kurā izvietoti mazi namiņi, atgādina pasaku zemi. Tirdziņā iespējams iegādāties igauņu tradicionālos Ziemassvētku gardumus un dažādus suvenīrus. Izmantojot izdevību ciemoties kaimiņu galvaspilsētā, ir vērts iegriezties arī Tallinas Dizaina un arhitektūras galerijā, lai tur aplūkotu jau par tradīciju kļuvušo izstādi “Piparkūku mānija”. Ziemassvētku tematikai veltītajā izstādē apkopoti vairāk nekā 100 igauņu mākslinieku darbi, kas ar daudzveidīgiem paņēmieniem uzbur svētku sajūtu.

67a7a0c1_e8b0_4647_95ff_b1fe372dd058

secretescapes.com

 

Ja ir vēlme doties tālāk un aplūkot daudz lielāka mēroga Ziemassvētku tirdziņus, tad jābrauc uz Berlīni – tur to ir krietni vairāk (apmēram 60 vietās). Pats populārākais un, daudzuprāt, arī krāšņākais no tiem ir tirgus Gendarmenmarkt laukumā. Īpašu popularitāti šis tirgus izpelnījies ar unikāliem meistardarbiem, ko radījuši talantīgi amatnieki no visām pasaules malām. Tāpat arī tirgus apmeklētāji novērtē iespēju bez maksas un liekas kautrēšanās nogaršot tirgotāju piedāvātos produktus. Tādējādi pastaiga pa tirgus laukumu pārvēršas arī par savdabīgu garšu baudījumu. Ja nu ziemīgās pastaigas laikā tomēr kļuvis drēgni, ir iespējams sasildīties, vienlaikus veroties mākslā – atliek vien apmeklēt kādu no Berlīnes muzejiem. Viens no populārākajiem muzejiem Berlīnē ir Pergamona muzejs – tajā apkopoti antīki un apbrīnas vērti mākslas darbi no Grieķijas, Asīrijas, Āzijas.

xl_6673_tp-german-christmas-market-finedininglovers

finedininglovers.com

 

Lai gan Nicas pilsēta Francijas dienvidos, kurā ap šo laiku gaisa temperatūra ir +16°C, nebūt neasociējas ar ziemas apstākļiem, siltummīļi arī šeit varēs noķert Ziemassvētku sajūtu vienā no Eiropas labākajiem svētku tirdziņiem. Tur izveidotas publiskās slidotavas, nodrošināts mākslīgais sniegs, tas viss apvienojumā ar Ziemassvētku dziesmām, kārumiem un dāvaniņām, kas sastopamas Nicas Ziemassvētku tirgū, radīs īstu svētku noskaņu. Laukumā, kur risinās svētku tirgus, ir uzstādīts arī panorāmas rats, kura augstienē nokļūstot, ir iespējams apskatīt visu pilsētu no augšas, kas svētku laikā iedegta gaismiņās. Ieteicams aplūkot arī tādas klasiskas vērtības kā Matisa muzeju, kurā skatāmi ievērojamā mākslinieka Henrija Matisa mākslas šedevri.

xnice-christmas-market500-jpg-pagespeed-ic-0jcezspl_c

golanguedoc.com


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: TirdziņiZiemassvētki

youtube icon
Abonēt youtube