Šā gada 11 mēnešos valsts budžeta plāna izpilde nodrošināta 100,5% apmērā jeb par 35,3 miljoniem eiro vairāk nekā plānots, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotie operatīvie dati.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu iekasēts par 435,9 miljoniem eiro jeb 6,5% vairāk.

Plāna izpildi nodrošināja akcīzes nodoklis. FM skaidroja, ka tā iekasējamību nodrošināja augsts tabakas un naftas produktu patēriņš, salīdzinoši zemāku likmju dēļ pieauga arī patēriņš pierobežā, tāpat tika efektivizēti administrēšanas pasākumi.

Arī uzņēmumu ienākuma nodokļa peļņas rādītāji bija augstāki, nekā 2015.gadā. Savukārt ar šā gada 1.janvāri ieviestā solidaritātes nodokļa ieņēmumi 11 mēnešu plānu pārsniedza par 1,3 miljoniem eiro.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas tiek maksāti salīdzinoši operatīvi, ieņēmumi ir mazāki nekā plānots un apstiprina ekonomiskās izaugsmes bremzēšanos.

Tomēr arī PVN atmaksas tiek veiktas mazāk, kas liecina, ka vairākās nozarēs ieviestā reversā PVN maksāšanas kārtība, kā arī VID ieviestās reformas ir bijušas efektīvas.

Dabas resursu nodokļa neizpilde par 4,3 miljoniem eiro, kas daļēji skaidrojams ar viena lielākā nodokļu maksātāja iemaksu samazināšanos par 59,9%. Tā iemesls varētu būt uzņēmuma centieni samazināt apglabājamo atkritumu apjomu, kā rezultātā samazinās nodokļa maksājumi.

Saistītās tēmas: Budžeta plānsBudžetsFinanšu ministrija

youtube icon
Abonēt youtube