Ceturtdien darbību sākusi Eiropas satelītnavigācijas sistēma “Galileo”, ko līdz šim kavējušas dažādas tehniskas problēmas.

“Šodien par realitāti kļuvusi “Galileo”, visprecīzākā satelītnavigācijas sistēma pasaulē,” paziņoja Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus, rūpniecības un uzņēmējdarbības komisāre Elžbeta Beņkovska.

Līdz šim orbītā nosūtīti 18 “Galileo” satelīti.

Satelītu sistēmas uzdevums būs sniegt navigācijas pakalpojumus, kas līdzinās ASV pārvaldītās Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) pakalpojumiem.

Sākotnēji “Galileo” signāls nebūs tik precīzs, tomēr ar laiku tas paliks stiprāks un neatkarīgāks, sistēmai pievienojot jaunus satelītus.

Sistēmas radītāji – Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Kosmosa aģentūra – paziņojuši, ka tai pilnībā jāsāk darboties līdz 2020.gadam.

Projektu līdz šim aizkavējušas dažādas tehniskas problēmas un finanšu ķibeles.

Septītā un astotā satelīta nogādāšana orbītā pagājušā gada martā notika ar trīs mēnešu kavēšanos, jo bija jānovērš nepilnības, kuru dēļ piektais un sestais satelīts 2014.gada augustā tika nogādāti orbītā nepareizās pozīcijās.

Inženieri notikušajā vainoja sasalušas degvielas caurules raķetes “Sojuz” ceturtajā posmā. Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) apgalvo, ka šī problēma ir novērsta.

Pirmie četri “Galileo” satelīti orbītā tika nogādāti 2011. un 2012.gadā. 2013.gada martā tiem izdevās noteikt pirmo punktu uz Zemes ar precizitāti desmit līdz 15 metri.

Aplēsts, ka sistēmas izmaksas līdz 2020.gadam sasniegs desmit miljardus eiro, lai arī sākotnējais budžets bija plānots trīs miljardu eiro apmērā.

Saistītās tēmas: EiropaGalileosatelītnavigācijas sistēma

youtube icon
Abonēt youtube