7. decembrī Māris Kučinskis negaidīti ierosināja atteikties no jau sen plānotajām minimālajām sociālajām iemaksām un to vietā palielināt mikrouzņēmuma nodokli.

15. decembrī Saeima ar opozīcijas balsīm atbalstīja likumprojektus, kas paredz no nākamā gada palielināt mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi līdz 15% un atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu.

Izmaiņas paredz, ka MUN maksātājiem tiek saglabāta tāda pati kārtība, kā līdz šim, tikai nodokļa likme no pašreizējiem 9% pieaugs līdz 15%, vienlaikus atsakoties no minimālo valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu apmēra (97,16 eiro mēnesī) par katru darbinieku.

Neskatoties uz sabiedrības protestiem un neapmierinātību ne Ministru prezidents Māris Kučinskis, ne finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola par demisiju pat nedomā un, spiežot gāzi grīdā, turpina virzīt savus uzskatus un pārliecināt par viņu pareizo lēmumu.

Nevienu neskar ne rīkotie piketi, ne arī fakts, ka pēdējo nedēļu laikā katru dienu apmēram 100 mikrouzņēmumi tiek likvidēti. Pamatīgs trieciens skāris daudzus vietējos mazā biznesa vadītājus, kas pārsvarā darbojās nevis komerciālos nolūkos, bet gan par prieku sev un klientiem. Veidojot kaut ko unikālu un cīnoties ar valsts “pārsteigumiem”, kas parasti uzrodas kā no zila gaisa un cilvēkiem nav iepriekš sagatavotu ieroču, lai kaut kādā veidā pasargātu savu darba ieguldījumu un ļautu tam vēl dzīvot.

Tāpēc daudziem nākas atteikties no savu ideju paušanas un domāt kā un, iespējams, kur strādāt tālāk.

Tikai viena lēmuma dēļ cieš tūkstoši mikrouzņēmumu, kas katru dienu mēģina atrast atbildes un palīdzību, sazinoties telefoniski ar VID darbiniekiem, kuriem būtu jāziņo par situācijas niansēm. Būtu vērts atgādināt arī to, ka Kučinska kungs ir pārkāpis vienu no saviem spēcīgākajiem solījumiem – nākamgad (2017) nodokļus nepalielināt…

Tikmēr mikrouzņēmumi atvadās no saviem klientiem:

 

Paredzēts, ka 2017. gadā no MUN ieņēmumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās novirzīs 70,4%, bet 2018. gadā – 80%. Tā kā virkne mikrouzņēmumu bija nolēmuši savu darbību pārtraukt, ar grozījumiem šiem uzņēmējiem būs paredzēta iespēja līdz 2017. gada 31. janvārim atgūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, ziņo “Dienas Bizness”.

Saistītās tēmas: MikrouzņēmumiMUN

youtube icon
Abonēt youtube