Jā, šī nav viena no tām tēmām, par kuru mēs sarunājamies ar lielāko prieku un patiku, tomēr mēs katrs kaut reizi esam izjutuši ūdeņainu vēdera izeju.

Lielākoties caureju rada dažādi vīrusi un baktērijas, tomēr ir arī tādi pārtikas produkti, kuri tevi tā vien gribēs nosūtīt uz tualeti. 

Labākais veids, kā noskaidrot, tieši kuri produkti tev veicina caureju, ir veidot pārtikas produktu dienasgrāmatu, 

stāsta gastroenteroloģe un Kolumbijas Universitātes medicīniskā centra ārste Šilpa Ravella. Ja vari skaidri noskaidrot, kurš tieši produkts izraisa caureju, tad lieliski varēsi izvairīties no iespējama diskomforta un nevēlama tualetes apmeklējuma. 

Šeit būs 7 iespējamie produkti, kas varētu veicināt caureju:

1. Cukura aizvietotāji: uzkodas un košļājamās gumijas, kuras uzsver, ka tajās vispār nav cukura, protams, šķiet īpaši veselīgi, tomēr tajos bieži vien ir cukura aizvietotāji, kas nereti darbojas kā caurejas zāles. 

Tādi saldinātāji, kā, piemēram, aspartāms (lielā daudzumā Coca-Cola), sukraloze un sorbīts, veicina caureju un vēdera uzpūšanos, jo tavs ķermenis šos saldinātājus līdz galam nemāk pārstrādāt. 

2. Kafija: ja pēc katras nobaudītās rīta kafijas, vēlāk steidz uz tualeti, tad zini, neesi viena tāda. Kafija ir viens no labākajiem ne tikai ūrīndzenošajiem, bet arī caurejas veicinātājiem. 

Kofeīns var stimulēt ātrāku zarnu darbību, kā rezultātā ēdiens pārvietojas ātrāk, nekā to spēj absorbēt. Tāpat kafijā esošās skābes spēj saasināt gremošanas traucējumu simptomus.

3. Alkohols: ja iepriekšējā naktī baudīts par daudz, iespējams rītu sagaidīsi ar nepatīkamām vēdera sāpēm. Šis ir viens no simptomiem, kas nereti pavada paģiras. 

Alkohols ir kairinātājs, un nereti tavs ķermenis nevēlas dzert tik lielu daudzumu alkohola, kā tu esi iedomājies. Alkohols arī paātrina gremošanu, kas ietekmē ķermeņa spēju absorbēt ūdeni, kā rezultātā vēdera izeju mēdz būt ūdeņaina. 

4. Piena produkti: pētījumi liecina, ka vismaz 60 miljoniem pasaules iedzīvotāju ir laktozes nepanesamība. Ja tavs vēders sāk jukt prātā ikreiz, kad iedzer pienu vai apēd kādu piena produktu, tad ir pamats domāt, ka tev ir laktozes nepanesamība. 

Vispopulārākie laktozes nepanesamības simptomi apmēram 30 minūtes (līdz 2 stundām) piena dzeršanas: slikta dūša, vēdera krampji, vēdera uzpūšanās, gāzes un caureja. 

5. Par daudz šķiedrvielu: šķiedrvielas liek kustēties tavai gremošanas sistēmai, tomēr, ja to ir par daudz, rezultāti var būt pārāk iespaidīgi. 

Par daudz šķiedrvielu var radīt caureju. 

Šķiedrvielas sadarbojas ar ūdeni un novērš aizcietējumu rašanos, tomēr, ja to ir par daudz, iedarbība var būt visai skarba un var veidoties caureja. 

6. Asi pipari: ir cilvēki, kas halapenjo piparus var ēst kā konfektes, tomēr citiem par mazākais asumiņš spēj radīt kuņģa sāpes. Katrs ķermenis atšķiras, ja runa ir par asu ēdienu toleranci. Tomēr jāpiemin, ka asi ēdieni spēj kairināt kuņģa gļotādu, traucējot pārtikas pārvietošanos pa to, veicinot šķidru vēdera izeju.

7. Ātrās uzkodas: ja meklē motivāciju tam, lai pabrauktu garām iemīļotākajai burgeru ēstuvei, tad padomā par to, cik šāds ēdiens ir mokošs tavai gremošanas sistēmai. Kopumā visi tauki var būt grūti sagremojami, tomēr vistrakākie ir taukainie, eļļainie, ceptie pārtikas produkti, kas nopērkami ātro uzkodu ēstuvēs. 

Veselīgie tauki nāks tev par labu, tomēr ātro uzkodu eļļas pārpilnība ne visai. Ja jūti, ka tavs vēders izjūt kaut mazāko diskomfortu, labāk šo pārtiku neizvēlies.

Foto: shutterstock

Saistītās tēmas: ātrās uzkodascaurejakafija

youtube icon
Abonēt youtube