ASV elektoru kolēģija pirmdien apstiprināja republikāņa Donalda Trampa ievēlēšanu par 45. ASV prezidentu, vēsta ASV mediji.

Tramps pārvarējis nepieciešamo 270 elektoru barjeru, neskatoties uz dažu kritiķu aicinājumiem neļaut nekustamo īpašumu magnātam kļūt par prezidentu.

Elektori pirmdien pulcējās visos 50 štatos un Kolumbijas apgabalā, nododot savu balsi par prezidenta un viceprezidenta amata kandidātiem.

8.novembrī notikušajās vēlēšanās Tramps ieguva 306 elektoru atbalstu, bet Hilarija Klintone – 232. Uzvarai vēlēšanās ir nepieciešams vismaz 270 elektoru atbalsts.

Neskatoties uz uzvaru elektoru kolēģijā, Tramps saņēma par apmēram diviem procentpunktiem jeb 2,8 miljoniem mazāk balsu nekā Klintone.

2016.gada vēlēšanu rezultāti atgādina 2000.gadu, kad ASV prezidenta vēlēšanās demokrātu kandidāts Als Gors zaudēja republikānim Džordžam Bušam, lai arī saņēma par 544 000 balsu vairāk nekā viņa sāncensis.

Ļoti retos gadījumos elektori balso pretēji savu vēlētāju gribai un nekad viņi nav mainījuši prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Daži demokrāti, kas uzskata, ka Trampa administrācija būtu drauds ASV demokrātijai, aicināja republikāņu elektorus nebalsot par viņu. Šādā mazticamā gadījumā nākamo ASV prezidentu tad būtu jāizrauga ASV Kongresa apakšpalātai Pārstāvju palātai, kur republikāņiem ir vairākums.

Tikai viens republikāņu elektors – Kristofers Suprans no Teksasas – bija publiski paziņojis, ka nebalsos par nekustamo īpašumu magnātu.

Savukārt 6.janvārī Kongress oficiāli skaitīs nodotās balsis, bet Trampa inaugurācija paredzēta 20.janvārī.

Lai uzvarētu ASV prezidenta vēlēšanās, kandidātam ir jāuzvar elektoru kolēģijā, saņemot vismaz 270 elektoru balsis. Kopā elektoru kolēģijā ir 538 štatu pārstāvji.

Elektoru vietu skaits pa štatiem sadalīts atkarībā no katras pavalsts iedzīvotāju skaita un atbilst pavalsts pārstāvju skaitam Kongresā, t.i., štatam atvēlēto Pārstāvju palātas locekļu skaitam, kam tiek pieskaitītas vēl divas elektoru balsis, jo katram štatam atbilstoši ASV konstitūcijai neatkarīgi no iedzīvotāju skaita pienākas arī divi pārstāvji Kongresa augšpalātā – Senātā.

Vairumā štatu elektoru balsis tiek sadalītas pēc principa “uzvarētājs savāc visu”, tas ir, visas attiecīgās pavalsts elektoru balsis pienākas tam kandidātam, par kuru šajā štatā balsojis vislielākais vēlētāju skaits. Citāda kārtība ir tikai divos štatos – Menā un Nebraskā -, kur elektoru balsis piesaistītas Kongresa vēlēšanu apgabaliem.

Attiecībā uz elektoru kolēģiju desmitgažu laikā ir ierosināti simtiem grozījumi ASV konstitūcijā, tomēr nevienu nav izdevies īstenot.

Lai grozītu ASV konstitūciju, nepieciešams divu trešdaļu atbalsts Kongresā, kā arī ratifikācija trīs ceturtdaļās ASV štatu.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: ASV prezidentsElektoriTramps

youtube icon
Abonēt youtube